Mediji nerijetko plasiraju netačne informacije i teorije zavjera kroz tvrdnje pojedinaca koje javnosti pokušavaju predstaviti kao relevantne izvore

Jedan od takvih primjera je i slučaj američkog publiciste i poznatog teoretičara zavjere Džareda Izraela koji je nedavno u intervjuu za beogradski list  „Novosti“ izjavio:

Srbi su žrtve sramne zavere sa leševima

– TAKOZVANI masakr u Račku bila je predstava koja je poslužila da se donese odluka o bombardovanju Srbije sa krajnjim ciljem da Kosovo dobije nezavisnost – ovako danas, dvadeset godina posle sramne inscenacije, za “Novosti” govori Džared Izrael, američki intelektualac iz Bostona.

Tekst sa portala Novosti.rs prenijeli su brojni regionalni mediji poput Iskra.co, Glas srpske, Sputnjik, In4s.net.

Džared Izrael tvrdi da u Račku, na Kosovu, nije bilo nikakvog masakra nad albanskim civilima i da je cijeli slučaj isceniran kako bi poslužio kao povod za intervenciju NATO-a i bombardovanje tadašnje SR Jugoslavije na čijem je čelu bio Slobodan Milošević.

„Pored verifikatora Vilijama Vokera ogromnu ulogu u tome da se opravda sramno bombardovanje suverene zemlje odigrao je i „Human right watch“, propagandna mašinerija koja se predstavlja kao najveća svjetska humanitarna organizacija“. Izrael u tekstu tvrdi da je akcija srpske policije u tom mjestu počela u noći između 14. i 15 januara tako što je policija pozvala posmatrače OEBS da budu svjedoci antiterorističke akcije i njihova tri vozila bila su prisutna praktično od podneva. „Sukob sa teroristima je završen 15. januara oko 15 sati kada su se preživjeli banditi povukli. Prema njegovim tvrdnjama srpska policija i sudije napustili su selo pošto je pao mrak i počela je „paljba terorista sa okolnih brda“, da je cijelu akciju policije snimila je kamera Asošijeted presa koja je išla sa srpskom policijom. Presvučeni leševi albanskih civila pojavili su se dan nakon što je u selo stigao američki diplomata i šef OEBS-ove Kosovske verifikacione komisije Vilijam Voker. „Kontaktirao je sa seljanima i verifikatorima odmah pošto je paljba prekinuta. Kako je svjedočio kasnije, svi su bili saglasni da se sem bitke nije dogodilo ništa drugo. Laži su stigle sa Vokerom dan kasnije kada su se ’pojavili‘ i leševi smrznutih ljudi, očigledno iste noći donijeti negdje iz šume gdje su ranije poginuli“, tvrdi Izrael u intervjuu za Novosti.

Izrael, pored negiranja masakra na Kosovu, negira i genocid koji se desio u Srebrenici. 

Od trenutka kad se dogodio, zločin u Račku je bio predmet osporavanja. Miloševićeva propaganda je nastojala da predstavi taj incident kao jedini razlog zbog kojeg je počela NATO intervencija, te da su u Račku ubijeni isključivo pripadnici OVK, a da je to predstavljeno kao napad na civile.

Međutim, prema zvaničnim izvještajima OSCE-ove Kosovske verifikacione misije, forenzičkog tima EU sastavljenog od finskih stručnjaka koji je sproveo autopsiju nad 40 pronađenih tijela, kao i Human Rights Watcha, žrtve zločina u Račku su bili civili. Srpske bezbjednosne snage su u selu Račak na Kosovu ubile 45 civila, među kojima su bile tri žene i 12-godišnji dječak.

S obzirom na to da su mediji poznatog teoretičara zavjere pokušali da predstave kao relevantan izvor na temu masakra u Račku, te da tekst daje neistinit opis ovog događaja, pri tom ih predstavljajući kao dio ili rezultat zavjere, ovaj slučaj ocjenjujemo kao teoriju zavjere.

(Raskrinkavanje.me)

Iskra: Teorija zavjere | Novosti: Teorija zavjere | Glas Srpske: Teorija zavjere | Sputnik: Teorija zavjere | IN4s: Teorija zavjere