Novosti.rs su 13.novembra objavile tekst pod nazivom „ORAO UMESTO MARŠALA: Iznad Tuzi Albanci uklonili Titovo ime“.

“ALBANSKA zastava prekrila je na brdu Dečić, iznad Tuzi, mesto na kojem se od 1946. nalaze ispisana slova Titovog imena. Pre nekoliko dana oko 20 članova Saveta mladih DPS obnovilo je Titovo ime, šaljući poruku da je 1946, kada su slova ispisana na ovom kamenu, Podgorica postala Titograd.”

Ovo se navodi u tekstu portala Novosti koji je kao izvor informacija koristio albanski portal malesia.org.

U tekstu portala malesia.org (čiji je sadržaj na albanskom jeziku) navodi se “da su, dan nakon što su mladi članovi Demokratske partije socijalista na brdu Dečić uredili slova ‘TITO’ koja su se nalazila na ovom brdu još od 1946. godine, „predstavnici druge mladosti Malesije sa albanskom zastavom poslali jasnu poruku da tu nema mjesta za imena diktatora“.

Prevedenu informaciju portala malesia.org prvi je objavio crnogorski portal Vijesti.me 11. novembra, navodeći da je natpis sa Titovim imenom uklonjen dan nakon akcije mladih DPS-a, zbog čega je u kasnim popodnevnim časovima bilo pojačano prisustvo policije u Tuzima. 

Informaciju sa sličnim navodima objavili su i portal Antenam.net, kao i portal RTCG.me.

Ovu informaciju prenijelo je više portala iz regiona, sa istom sadržinom – o uklanjanju natpisa „Tito“ i postavljanju albanske zastave.

Uvidom u fotografiju na kojoj se vidi albanska zastava postavljena na kamenu, jasno je da zastava uobičajenih dimenzija nikako nije mogla prekriti natpis „Tito“, zbog čega ne stoji takva tvrdnja. 

S obzirom da je portal Novosti.rs u tekstu tvrdio da je zastava prekrila natpis “Tito”, tu objavu ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama

Prema metodologiji Raskrinkavanje.me, ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi  tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

(Raskrinkavanje.me, Milica Bogdanović) 

Novosti: Manipulisanje činjenicama