Danska neće kažnjavati kritičare Rusije i NATO, nego saradnike stranih obavještajnih službi

2451

U medijima su sredinom oktobra objavljeni tekstovi u kojima se tvrdi da Danska priprema zakon koji će, ukoliko se usvoji, propisati krivičnu odgovornost i kaznu od 12 godina zatvora za „proruski stav“

Na našim jezicima prvu objavu nalazimo na srpskom izdanju “Sputnika”. U tekstu se navodi:

Na sajtu danskog parlamenta objavljen je nacrt zakona prema kom će, ukoliko se usvoji, državljanima ove kraljevine pretiti krivična odgovornost za „prorusku“ poziciju, piše danski list „Berlingske“. Prema nacrtu zakona o merama za „borbu protiv operacija psihološkog uticaja koje sprovode strane obaveštajne službe“, stanovnicima Danske preti do 12 godina zatvora ukoliko se njihove izjave tokom predizbornih kampanja budu razlikovale od zvaničnog stava vlasti, navodi se u članku.

O ovoj temi su osim Sputnik.rs, pisali brojni lokalni ali i regionalni portali: Srbininfo.rs, Vesti.me, Ekskluzivno.me, Novosti.rs, Danas.rs, In4s.net, Espreso.rs, Fakti.org, Fosmedia.me, Logično.com, Novisvjetskiporedak.com, kao i Balkanska pravila.com. 

Mediji su krajem oktobra ponovo objavili seriju tekstova o istom zakonu tvrdeći da će 12 godina zatvora dobiti onaj ko kritikuje NATO.

O tome se piše na portalima Iskra.co, In4s.net, Logično.com, Slobodnadalmacija.hr, Infomediabalkan.com, Mondo.ba i Intermagazin.rs.

Tekstove su prenijeli i brojni portali na slovenačkom i makedonskom jeziku. 

Kao izvor informacije objavljene 13. oktobra svi pomenuti mediji navode autorsku kolumnu poznatog danskog novinara Flemminga Rosea za poznati danski dnevnik Berlingske

U kolumni pod naslovom „Vidici koji se sužavaju“ se navodi:

Danci rizikuju 12 godina zatvora ako pokušavaju da utiču na formiranje javnog mišljenja ako su njihovi stavovi podudarni s kremaljskim i ako namjerno prenose rusku propagandu.

U nastavku članka autor daje izrazito kritički osvrt na predlog zakona, izražavajući zabrinutost da se njegove nejasne odredbe ili ne mogu primjeniti ili se mogu primijeniti na sve i svašta.

Autor na primjerima objašnjava rizik da se zbog ovog zakona iz javnog prostora protjeraju legitimna mišljenja, iz straha da se mogu povezati s operacijama nelagalnog uticaja, te da će kao rezultat biti sužen prostor za različita mišljenja. 

Na kraju kolumne je dodata ispravka u kojoj piše:

Ovaj komentar je prvobitno imao naslov „Novi zakon: 12 godina zatvora za pogrešno mišljenje o Rusiji“. Ipak, naslov je bio netačan u odnosu na predloženi zakon i izbog toga je promijenjen.

Tekstovi objavljeni krajem oktobra pored kolumne iz Berlingskea kao izvor navode i članak objavljen 23. oktobra 2018. na portalu Arbejderen, glasilu Komunističke partije Danske, pod naslovom „Stop Papeovoj cenzuri“ (misli se na Søren Pape Poulsena, danskog ministra pravde).

Članak, takođe, kritikuje predlog zakona s pozicija zaštite slobode izražavanja, koja može biti ugrožena pod izgovorom povezanosti sa stranim obavještajnim službama.  

Raskrinkavanje.me je provjeravajući da li predlog novog danskog zakona predviđa 12 godina zatvora za podržavaoci Rusije i kritičari NATO, pronašao zakonski tekst na sajtu danskog parlamenta Folketinget i utvrdili da je riječ o predlozima amandmana na Krivični zakonik i to u dijelu nezakonitog uticaja.

U ukupno tri člana koliko sadrži ovaj predlog, proširuje se kažnjivost djelovanja obavještajnih službi tako i da obuhvati sprovođenje aktivnosti usmjerenih na uticaj na donošenje odluka i na javno mnjenje. 

Nakon kratkog predloga promjena zakona slijedi dugo obrazloženje s pravnom i praktičnom  analizom, objašnjenjima i primjerima.

U obrazloženju se navodi da je „predloženo da se jasno pokaže da je krivično djelo pomagati ili omogućiti stranoj obaveštajnoj službi da radi unutar Danske tako što vrši uticaj na donošenje odluka ili formiranje stavova javnosti“.

Dalje se daju detaljna objašnjenja o razlozima za donošenje ovakvog zakona, a to je sve veća izloženosti Danske operacijama stranih obavještajnih službi koje su prijetnja za njenu demokratiju.  

O tome kako je Danska meta dezinformacionih kampanja i kakvi su planovi zemlje da se brani od ovih napada pisao je i portal EU za borbu protiv dezinformacija EU vs Disinfo >>>

U obrazloženju se decidno navodi da za utvrđivanje krivične odgovornosti neophodno dokazati sve bitne elemente krivičnog djela, te da ako neki korisnik online medija „samo prenosi stavove s kojima se slaže, to neće biti tretirano kao krivično djelo“ te da će utvrđivanje „namjere da se pomogne stranim obavještajnim službama biti krucijalno za izricanje kazne“.  

Obrazloženje sadrži i analizu odnosa predloga s danskim Ustavom i s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima. Ovo ne čudi imajući u vidu to da se Danska nalazi u vrhu svih relevantnih indeksa koji se odnose na demokratiju, vladavinu prava i ljudska prava.  

Zaključak je da su danski mediji poslužili kao izvor regionalnima su, kako to priliči medijima u razvijenom demokratskom društvu, analizirali nedostatke predloženog zakona i eventualnog negativnog uticaja na slobodu izražavanja. 

Odgovorni medij Berlingske je čak i u slobodnoj formi kakva je autorska kolumna izvršio ispravku naslova koji je bio netačan u odnosu na sadržaj predloženog zakona. 

Južnije na Balkanu, mediji su preuzeli ove tekstove, tendenciozno interpretirali dostupne informacije, upakovali ih u zapaljive naslove i čitaocima ponudili manipulaciju – da će svi podržavaoci Rusije i kritičari NATO u Danskoj završiti na dvanaestogodišnjoj robiji.

Zbog svega navedenog, sve članke ocjenjujemo ocjenom manipulacija činjenicama

Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

(Raskrinkavanje.me, Milica Kovačević) 

Portal Espreso objavio je ispravku u svom origanalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

Edit: 27,01.2021.

Sputnik: Manipulisanje činjenicama | Srbin.info: Manipulisanje činjenicama | Vesti online: Manipulisanje činjenicama Novosti: Manipulisanje činjenicama | Danas: Manipulisanje činjenicama | IN4s: Manipulisanje činjenicama | Espreso: Manipulisanje činjenicama | Fakti: Manipulisanje činjenicama | FOS media: Manipulisanje činjenicama | Logično: Manipulisanje činjenicama | Novi svjetski poredak: Manipulisanje činjenicama | Balkanska pravila: Manipulisanje činjenicama | Ekskluzivno.me: Manipulisanje činjenicama | Logično: Manipulisanje činjenicama | Slobodna Dalmacija: Manipulisanje činjenicama | IN4s: Manipulisanje činjenicama | Infomedia Balkan: Manipulisanje činjenicama | Mondo: Manipulisanje činjenicama | Inter magazin: Manipulisanje činjenicama | Iskra: Manipulisanje činjenicama

Edit: 11.4.2023.

Portal Mondo.ba objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.