Širenju medijskih manipulacija i dezinformacija povodom usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti i događaja koji su uslijedili svoj doprinos ovog puta dali su i regionalni mediji.

Portal Nacionalist je 12. februara objavio tekst naslovljen 

U tekstu se navodi:

Tekst sa portala Nacionalist prenijeli su i portali Informer i Naša borba. 

Demant ove informacije stigao je odmah iz Vlade Crne Gore, odnosno Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, iz koje su saopštili da su tvrdnje o navodnom nezakonitom planu puštanja na slobodubesmislene i krajnje neutemeljene, jer se kose sa važećim propisima i pravilima koja uređuju tretman lica lišenih slobode u zatvorskom sistemu Crne Gore. 

Ovu objavu Nacionalista ocjenjujemo kao lažnu vijest. Tu ocjenu dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformiraju javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

Objave portala Informer i Naša borba, koji su ovu vijest prenijeli, ocjenjujemo sa ‘’prenošenje lažnih vijesti.’’ 

Još jednom apelujemo na sve medije da kreiranjem ili širenjem dezinformacija ne prikazuju stanje u Crnoj Gori opasnijim nego što jeste, izazivajući time paniku među građanima. 

Nacionalist.rs: Lažna vijest | Nasa borba: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti | Informer: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti