Širenju medijskih manipulacija i dezinformacija povodom usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti i događaja koji su uslijedili svoj doprinos ovog puta dali su i regionalni mediji.

Portal Nacionalist je 12. februara objavio tekst naslovljen 

IPAK ĆE NAPASTI LITIJE! Balkanski Čaušesku ide na sve ili ništa

U tekstu se navodi:

Plan je da uz SAJ i PJP, litiju napadnu kriminalci obučeni u policijske uniforme. Čak iz Zavoda za izdržavanje kazni Spuž, puštaju na slobodu po njima 300 najopasnih kriminalaca, obećavajući im smanjenje kazne za po pola godine.

Tekst sa portala Nacionalist prenijeli su i portali Informer i Naša borba. 

Demant ove informacije stigao je odmah iz Vlade Crne Gore, odnosno Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, iz koje su saopštili da su tvrdnje o navodnom nezakonitom planu puštanja na slobodubesmislene i krajnje neutemeljene, jer se kose sa važećim propisima i pravilima koja uređuju tretman lica lišenih slobode u zatvorskom sistemu Crne Gore. 

Ovu objavu Nacionalista ocjenjujemo kao lažnu vijest. Tu ocjenu dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformiraju javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

Objave portala Informer i Naša borba, koji su ovu vijest prenijeli, ocjenjujemo sa ‘’prenošenje lažnih vijesti.’’ 

Još jednom apelujemo na sve medije da kreiranjem ili širenjem dezinformacija ne prikazuju stanje u Crnoj Gori opasnijim nego što jeste, izazivajući time paniku među građanima. 

Nacionalist.rs: Lažna vijest | Nasa borba: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti | Informer: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti