„Zli magovi“ će možda stati, ali ne i teoretičari zavjere

Teorije zavjere i dezinformacije sa kojima se srećemo na društvenim mrežama nebrojeno puta se „vraćaju iz mrtvih“ i samo je pitanje vremena kada ćemo ih opet sresti, u istom, ili nešto drugačijem obliku. Rečenice poput “Kovid nije virus i ne mutira“, „pandemija koronavirusa je unaprijed smišljena“ ili „5G mreža izaziva koronu“ samo su neke od …

1096

Teorije zavjere i dezinformacije sa kojima se srećemo na društvenim mrežama nebrojeno puta se „vraćaju iz mrtvih“ i samo je pitanje vremena kada ćemo ih opet sresti, u istom, ili nešto drugačijem obliku.

Rečenice poput “Kovid nije virus i ne mutira“, „pandemija koronavirusa je unaprijed smišljena“ ili „5G mreža izaziva koronu“ samo su neke od teorija zavjera koje se već mjesecima plasiraju na društvenim mrežama, a nerijetko objavljuju i u medijima, na koje nisu imuni ni građani država Zapadnog Balkana.

U jednoj od objava ove vrste iznose se tvrdnje da je „nauka pristala na igru oko totema“, te da u društvu imamo „smrtonosnu zarazu koja je totem koji su postavili svjetski magovi“. Post naslovljen ”Prosveta je crni logor za našu decu” prati video u trajanju od skoro 20 minuta koji je podijeljen 586 puta. 

U video snimku se navodi:“Prosveta je crni mrak i crni logor (…) u kojem je utamničen ljudski duh, ljudska sloboda ali na jedan specifičan način, pošto nema više društva taj specifičan način je paganski. Šta znači paganski – to znači da se sve odvija na nivou paganskih rituala. Šta imamo u društvu – imamo jednu smrtonosnu zarazu koja je totem koji su postavili svetski magovi.

Zli magovi sveta neće stati, oni su nas videli, oni su nas pročitali, oni nas godinama kuvaju i skuvali su nas, razbili su zajednicu, pojedince su učinili glinenim golubovima za odstrel”.

Naratorka ovog video snimka, po sopstvenom kazivanju profesorica sociologije iz Beograda, tvrdi i da nam je sve pripremljeno te da smo još na otvaranju Olimpijade u Londonu 2012. godine“vidjeli da su oni to pripremili, sve su te slike tamo, kreveti, djeca, čudovišta, zli magovi, vračevi, sveštenici zla i sam satana sa njima”.

Ceremonija otvaranja Olimpijskih igara u Londonu nije predvidjela pandemiju o čemu smo pisali ranije, a analize su dostupne na našem sajtu ovdje i ovdje.

Ovim lažnim tvrdnjama bavio se i Rojters navodeći da predstava nema stvarnu vezu sa koronavirusom.„Ne samo da je ceremonija bila planirana osam godina prije pandemije, već se teme koje pitanja postavljaju mogu logično objasniti. Uvodnu predstavu je osmislio filmski režiser Deni Bojl kao ode britanskoj istoriji i kulturi. U drugom od tri “čina”, Bojl je odao počast nacionalnom zdravstvenom servisu (NHS), koji je veoma voljena nacionalna institucija za mnoge Britance…“, objašnjava Rojters.

Takođe, i AFP je pisao da se svečana ceremonija iz Londona, neosnovano željela predstaviti kao proročanska i zlokobna, na način što su u zajedničku galeriju, stavljene fotografije sa otvaranja Olimpijskih igara, i druge – isfabrikovane ili istrgnute iz konteksta.

U video snimku se dalje navodi:„On (virus) čak nije ni izolovan nigde u laboratoriji, ta takozvana organizacija svetska je sama rekla da nije izolovala toga neprijatelja, toga virusa jer virusi ne postoje, nema ni jednog dokaza o njihovom postojanju”.

Ni ova tvrdnja nije tačna. Postoje brojni primjeri da su naučnici izolovali virus, i gdje su takođe sekvencirali kompletan genom. To je potvrdila i Svjetska zdravstvena organizacije (SZO) a virus je prvi put je izolovan još 7. januara proše godine, u Kini.„Kineske vlasti identifikovale su novi tip koronavirusa (novi coronavirus, nCoV), koji je izolovan 7. januara 2020. Laboratorijsko ispitivanje je sprovedeno na svim sumnjivim slučajevima utvrđenim aktivnim pronalaženjem slučajeva i retrospektivnim pregledom“, navodi SZO.

Američki nacionalni institut za alergiju i zarazne bolesti objavio je i slike izolovanih čestica SARS-CoV-2.

O ovim tvrdnjama opširnije pročitajte u našoj ranijoj analizi, kao i tekstu koji je objavio portal Raskrinkavanje.ba. “Djeca iza maske imaju nedostatak kiseonika i udišu svoje vlastite bakterije i da se razboljevaju”, dodaje se u videu.

Riječ je o neistinitim tvrdnjama, koje negatori pandemije koronavirusa od njene pojave u kontinuitetu ponavljaju. O ovim i sličnim tvrdnjama Raskrinkavanje je pisalo u više navrata, a analize su dostupne ovdje, ovdje, ovdje

Tvrdnje koje se mogu čuti na ovom snimku poput pomenutih da je pandemija koronavirusa isplanirana, da u društvu imamo smrtonosnu zarazu koja je totem koji su postavili svjetski magovi, kao i “upozorenje” da skinemo “maske šamanizma magova i magija koje nam se poturaju kao istina ovog sadašnjeg trenutka i sadašnjeg života” okarakterisali smo kao teoriju zavjere.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

Dodatno, zbog tvrdnji da koronavirus nije izolovan i navoda o štetnosti zaštitnih maski ovaj sadržaj dobija i ocjenu dezinformacija. Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Viralne objave: Dezinformacija,Teorija zavjere

Autor:

Darvin Murić

Objavljeno:

20/04/2021

Ocjena:

Dezinformacija, Teorija zavjere
In this article