Internet je odavno prepoznat kao podneblje bez regulacije, pa u njemu često “stradaju” i nevini. A, kako je to kada se poznate ličnosti koriste u marketinške svrhe bez svoje saglasnosti na koži je osjetila novinarka i voditeljka, Marija Razić. 

Ovih dana na Fejsbuku i Instagramu kruži reklama za preparat za mršavljenje, a koji prati dugačak tekst i njene fotografije. Da je u pitanju jasna foto-montaža lako se uvjeriti iz priloženog jer je Razićeva, ako je vjerovati reklami, smršala 17 kilograma, iako je crnogorskoj javnosti posljednjih oko deceniju i po poznato da je popularna voditeljka ujedno i fitnes instruktor, te da problema sa kilažom nikada imala nije. Svemu tome treba dodati i to da se autori reklame nijesu puno potrudili, jer je korišćena prosta tehnika obrade fotografija, nalik fotošopu.  

Iako može djelovati smiješno, Razićevoj smiješno nije, pa je odlučila i da se obrati policiji. Za Raskrinkavanje kaže:  

“Riječ je o zloupotrebi mojih podatataka, uznemiravanju i povredi ugleda moje ličnosti s ciljem sticanja koristi. Sve navedeno je izmišljeno, iako proizvod postoji na tržištu i može se naručiti. Nikada me niko nije kontaktirao iz kompanije koja stoji iza ovog proizvoda. Podnijeću krivičnu prijavu. Nadam se da će nadležni otkriti počinioce ove kriminalne radnje.” 

Interesantno je što se link do reklame može otvoriti na mobilnom telefonu, dok na kompjuteru vodi do drugog sadržaja koji nije moguće ni pregledati. To je još jedan dokaz u prilog tezi da se radi o izmišljenom marketinškom triku. 

Prije Razićeve, sličnu sudbinu imao je nekadašnji novinar Vijesti, Ananije Jovanović, koji je iskorišćen kao lice za marketing lijeka za vid. Raskrinkavanje je ranije pisalo i o novinarki N1, Tatjani Aleksić, koja je je zloupotrijebljena za promociju lijeka za pospješivanje trudnoće. U tom tekstu dali smo nekoliko preporuka za prepoznavanje izmišljenog sadržaja, koji za cilj ima prodaju proizvoda, navodno namijenjenih poboljšanju zdravstvenog biltena.  

Dok popularna voditeljka čeka reakciju nadležnih i rasplet ove sage, sporna objava dobija ocjenu – lažna vijest.  

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article