“Neprirodne padavine” u Italiji – plod mašte teoretičara zavjere 

658

Jako nevrijeme koje je u ljetnjim mjesecima pogodilo Evropu navelo je korisnike društvenih mreža da šire različite teorije zavjere.  

“Da je ne prirodno i ne normalno to je 100% istinaa evo što ovaj Talijan kaže: 
…Pali s neba nakon oluje,dva sata se nisu otopili,odneseni u laboratorij,analize su pokazale da unutra ima puno aluminija,barija i stroncija,jako štetnih elemenata kojih ne bi trebalo biti,voda je samo H₂O.Neoboriv dokaz da se ne radi o prirodnom ledu“, kaže jedan od njih.  

Fotografija velikih kugli leda, uz citiranje tvrdnji neimenovanog “Talijana” o neprirodnom ledu i navodnoj laboratorijskoj analizi koja to dokazuje podijeljena je i ovdje i ovdje. 

Originalnu spornu objavu na italijanskom već je netačnom ocijenio tamošnji fakt-čeking portal Facta News.  

Oni su pretragom došli do izvorne fotografije koja je zabilježena u naselju Monestirolo koji je dio provincije Ferrare, ali u njoj nema gore navedenog teksta.  

Do analize na koju se korisnici pozivaju, ne može se doći jer nije ponuđen nijedan naučni izvor.  

U pisanju drugog italijanskog faktčekera- Open navedena je izjava hemičara Simonea Angionia iz 2016. godine kada je objasnio da su aluminijum i barijum kao i stroncijum elementi koji su prisutni u prirodnom okruženju pa se mogu pojaviti u trgovima u atmosferi i završiti u padavinama kroz procese atmosferskog taloženja.  

Raskrinkavanje.ba se u svom istraživanju pozvalo na naučnog novinara Nenada Jarića Dauenhauera koji je u tekstu za Index 2022. upozorio da će klimatskim promjenama kugle grada postati sve razornije, odnosno da će biti rjeđe, ali će veličina zrna postati veća dok naučna istraživanja pokazuju da je brzina topljena obrnuto proporcionalna masi leda.  

Ovaj sadržaj ocjenjujemo kao teoriju zavjere.   

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza. 

In this article