Gotovo svake godine, obilježavanje godišnjice od masakra na pijaci Markale u Sarajevu, iznova pokreće priču o odgovornima za zločin u kom je 5. februara 1994. godine ubijeno najmanje 60 ljudi, a ranjeno više od 140 ljudi

Među takvim teorijama najsvježija je ovogodišnja, oličena u tekstu objavljenom 5. februara na portalu Kurir.rs pod naslovom:

„MASAKR NA MARKALAMA ORGANIZOVAO ALIJA: Cilj je bio optužiti Srbe! Zvaničnici UNPROFOR-a, UN i pripadnici Armije BiH kasnije negirali krivicu VRS!“

U tekstu se navodi:

„U napadu na sarajevsku pijacu Markale 1994. godine, za šta je brzopotezno optužena Vojska Republike Srpske, stradalo je 66, a ranjeno 140 osoba. Mnogo godina potom zvaničnici UNPROFOR-a ali i predstavnici Armije BiH negirali su da postoje dokazi da su Srbi krivi za taj masakr, naprotiv. Svedočeći u odbranu Ratka Mladića, bivši pripadnik obezbeđenja Alije Izetbegovića tvrdio je pred Haškim tribunalom, da su napad na Markale, u zimu 1994, organizovali Izetbegović i islamski verski poglavar Mustafa Cerić, a sproveli generali Armije BiH.“

Tvrdnje o odgovornima za ovaj zločin, imenovanim već u naslovu teksta, Kurir potkrepljuje prilogom televizije RTRS koji datira od 5. februara 2015. godine, medijskim izvještajem sa nastavka suđenja bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću iz 2012. godine, takođe emitovanom na TV RTRS, kao i prilogom televizije TV1, objavljenom 2012. godine.

Međutim, presudom haškog Tribunala za ovaj zločin, komandant Sarajevsko-romanijskog korpusa u vrijeme prve eksplozije na Markalama, Stanislav Galić, osuđen je na kaznu doživotnog zatvora, između ostalog i za napad na Markale.

Nasuprot toj presudi stoje teorije o stvarnim organizatorima i izvršiocima zločina, kojima se osporava odgovornost vojske Republike Srpske za napade na Markale.

Tekst Kurira predstavlja još jedan pokušaj plasiranja teorije zavjere s ciljem amnestiranja vojske bosanskih Srba za eksplozije na Markalama tokom opsade Sarajeva, uprkos presudi Tribunala u Hagu, zbog čega tu objavu ocjenjujemo kao “teoriju zavjere”.

Brojne teorije koje su kružile regionalnim medijima o ovom slučaju prikazane su u tekstu “Evolucija teorije zavjere o Markalama” >>>

Prema metodologiji Raskrinkavanje.me, ocjenu „teorija zavjere“ dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana („zavjere“), uz iznošenje niza tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

(Raskrinkavanje.me, Milica Bogdanović)

Alo: Teorija zavjere | Kurir: Teorija zavjere

Edit: 7.6.2023.

Portal Kurir.rs objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.