Domaći zadatak: Uloga Thompsona u crnogorskim školama

1479

Pojave se tako u medijima anonimna svjedočenja, začine se naslovom mržnje i prodaju čitaocima žednim klika…

SKANDALOZNO: Hrvatski pir u OŠ ,,Dragiša Ivanović’’ – mrš Srbi, napolje

Ovo je naslov koji je krajem juna ove godine objavio podgorički portal IN4s.

Kao primjer “antisrpske histerije u crnogorskom društvu” u tekstu se navodi incident u osnovnoj školi “Dragiša Ivanović” u Podgorici, gdje su “učenici srpske nacionalnosti bili izloženi verbalnim, ali i fizičkim napadima”.

Priča je bazirana isključivo na svjedočenju Tanje Đukić, majke učenika ove škole koji je navodno bio žrtva ovog incidenta.

Portal IN4s kao žrtve ovog incidenta navodi i djecu inicijala B.I., P.Š., J.P. i J.J, dok kao glavnog aktera predstavlja učenicu osmog razreda inicijala K.P.

Prema svjedočenju Tanje Đukić, ova djevojčica K.P. je počela incident pjevajući ustašku pjesmu “Čavoglave”: 

 Ono što je posebno zabrinjavajuće jeste da tim povodom nije reagovao niko od naslovnog kadra. To kao da je dalo ‘vjetar u leđa’ K.P. koja je narednog dana donijela nož u školu i u učionici ga stavila pod grlo učenici J.P.

“Nastavnica je”, kaže se u izvornom tekstu, “odmah prekinula čas i pozvala razrednu S.B., ali nije bilo efekta”.

Tim Raskrinkavanje.me želio je da provjeri ključne navode iz objavljenog teksta i kontaktirao razrednu Svetlanu Bulatović. Bulatović je negirala da se ovaj incident dogodio i da je uopšte bila pozvana da reaguje u toku nastave.

Mi smo kontaktirali i roditelje učenice J.P., kojoj je drugarica iz odjeljenja K.P. navodno stavila nož pod grlo. Negirali su da se to dogodilo.

Kontaktirali smo i roditelje djece inicijala B.I., P.Š. i J.J. koji su u ovom tekstu označeni kao žrtve incidenta. Svi su nam kazali da njihova djeca nijesu bili žrtve, da su informaciju o tome saznali iz medija i da je cjelokupni slučaj izmišljen.

Pričali smo i sa roditeljima K.P., djevojčice koja se navodi kao glavni akter incidenta koji nijesu željeli da komentarišu ovaj slučaj.

Kako se Tanja Đukić u dva navrata oglašavala na portalu IN4S povodom ovog incidenta, u dopunjenom svjedočenju kazala je i:

“Takođe, učenica K.P. je prijetila na francuskom i informatici. Dežurni nastavnik je bio Milisav Banović, a povodom toga imam sa njima iskustvo od ranije. Da li će drugi roditelji da se jave neka odluče sami. Ja hoću”.

Uvidom u spisak nastavnika OŠ “Dragiša Ivanović”, tim Raskrinkavanje.me utvrdio je da u ovoj institucije ne postoji zaposleni pod imenom Milisav Banović koji je označen kao svjedok ovog incidenta.

Nastavnik fizike zove se Milisav, ali se preziva Šćepanović. U razgovoru sa nama kazao je da je ovo “problematično” odjeljenje na času podijeljeno u dvije grupe, te da on ne predaje grupi u kojoj se nalazio sin Tanje Đukić, te da nije bio svjedok tog incidenta.

I uprava škole, nakon objavljenog teksta na portal IN4S negirala je da se incident dogodio.

“Pomenuti događaj se uopšte nije desio u našoj školi i plasirane informacije nijesu istinite”.

Oglasila se i Vlada Crne Gore koja je apelovala na Tužilaštvo da “odlučno reaguje i stane na put širenju nacionalne mrženje I netrpeljivosti čiji je jedini cilj ugrožavanje mira i stabilnosti u Crnoj Gori”. Više državno tužilaštvo saopštilo je da će preduzeti sve mjere i radnje u skladu sa zakonom kako bi ispitali ove navode iz teksta.

No, demanti i apeli kasno su stigli. Ova informacija bez zvaničnoj pojašnjenja uprave ove osnovne škole ili nadležnog Ministarstva prosvjete, je već postala regionalni skandal.

Tekst su prenijeli brojni regionalni portal:

Kurir.rs (u međuvremenu portal Kurir je ispravio svoju objavu), Informer.rsDnevne.rsTelegraf.rs, Espreso.rs (u međuvremenu portal Espreso je ispravio svoju objavu), Vidovdan.org, Srbijadanas.rs, Balkanspress.comTanjug, PolitikaKutak.net.

Tekst je prenijela i agencija Tanjug, a zatim i Novosti.rsB92, Dnevnik.rs, RT Vojvodine Portal, Republika.rs je kao izvor objavljenog teksta navela Informer.

Informaciju su objavili i portali 24 sata, 7 dnevno, Alo, Alternativna televizija, nedjeljnik AferaBalkan TVDirektno hrDnevnik.hr, Govori Srbija, Krstaricanet.hr24 sata PrijedorPrincip News, Prokuplje online, Vijesti.hr, RTRSSrbija javljaSrbin.infoSrpska cafeSrnaTop portalVesti onlineVesti.netweb tribuneDijaspora newsHronografSlobodacg

U tabloidima su se pojavili naslovi:

Bruka u Podgorici: Osmakinja teroriše srpsku decu! Peva im ustaške pesme, preti…

Nezapamćen užas u Crnoj Gori: Učenica osmog razreda ispred zbornice pevala ustašku pesmu, a onda odnela nož u školu! Napravila haos!

Milogorci postali ustaše…

Kuda ide Crna Gora – U Podgorici napadnuti osnovci zato što su Srbi

Videćeš ti Srbine šta te čeka! Po*erem vam se u Vidovdan! Skandalozni srbomrzački pir u osnovnoj školi u Podgorici.

Tekst o navodnom incidentu koji je baziran na “priči jedne strane” predstavljen je kao širi društveni problem stigmatizacije pripadnika srpske nacionalnosti u Crnoj Gori.

Pratile su ga neprimjerene ilustracije poput žene sa nožem, crnokošuljaša sa ustaškim zastavama i natpisi “Jasenovac – za dom spremni”, Marko Perković Thompson itd.

Histeriji širenja govora mržnje doprinos su dali i brojne desničarske grupe i pojedinci na društvenim mrežama koji su objavljivali uvredljive komentare o ovom incidentu.

Zbog sudskog postupka koji se vodi u ovom slučaju, odlučili smo da, po metodologiji Raskrinkavanje.me ne ocijenjujemo ove objave, ali smo na ovom primjeru željeli da pokažemo kako se jedna neprovjerena informacija, koja najprije ima lokalni karakter, nevjerovatnom brzinom širi onlajn svijetom i kako dobija regionalne razmjere.

S obzirom da je izvor ove informacije portal IN4S kontaktirali smo njihovu redakciju kako bismo saznali da li su, u skladu sa Etičkim kodeksom novinara/ki, preduzeli sve mjere kako bi provjerili tačnost objavljene informacije, da li su kontaktirali Ministarstvo prosvjete, upravu škole i ostale pomenute aktere u tekstu, kao i kako komentarišu tvrdnje uprave i roditelja da je incident izmišljen. Odgovor na mejl Raskrinkavanja nije stigao.

Ipak, možemo konstatovati da način na koji su mediji izvještavali o ovom slučaju predstavlja nedvosmisleno kršenje smjernica načela 8 Etičkog kodeksa, prema kojem su novinari i novinarki Crne Gore dužni da štite integritet maloljetnih osoba.

Kodeks propisuje da nijedno dijete ne smije biti izloženo medijskom miješanju u njegov privatni i porodični život, dom ili ličnu prepisku, kao ni napadima na njegovu čast i ugled. Takođe, mediji su obavezni da iskažu poseban obzir kada izvještavaju o maloljetnicima, posebno ako su maloljetnici žrtve bilo koje vrste porodičnog, vršnjačkog ili drugog nasilja.

Još jednom podsjećamo, mediji moraju biti profesionalnije pisati, a čitaoci pažljivije čitati.

(Raskrinkavanje.me, Milica Bogdanović)