U situaciji dok se zdravstveni radnici u brojnim državama bore protiv pandemije COVID-19 paralelno sa tim se skoro svakodnevno pojavljuju dezinformacije, lažne vijesti i teorije zavjere o toj bolesti.

Veliki broj tih vijesti se širi putem društvenih mreža i aplikacija, kroz postove, direktne poruke i skrinšotove sa savjetima koji ne dolaze od stručnjaka. Te objave sadrže savjete bez ikakvog naučnog utemeljenja, obećanja o nekim ljekovima, ili različite teorije zavjere.

Ovih dana je putem Vibera dijeljena poruka u kojoj se tvrdi da u Izraelu  nema smrtnih slučajeva  od COVID-19 jer građani imaju jednostavan lijek koji se sastoji od miješanja limuna sa sodom bikarbonom.

U poruci piše:

Poruka, očekivano, sadrži i poziv da se nastavi s njenim proslijeđivanjem.

Ova objava je samo prevod dezinformacije koja se ranije pojavila na drugim jezicima, i koju je već analizirao američki Snopes. Sadrži više netačnih informacija.

Prvo, nije tačno da u Izraelu nema oboljelih od COVID-19.  Prema podacima sa Worldmeters  prvi slučaj  zaraze koronavirusom u Izraelu registrovan je 20. februara , dok je u trenutku pisanja ovog  teksta u toj državi registrovano 4.374 oboljela i 15 mrtvih.

Drugo, i pored toga što Svjetska zdravstvena organizacija i svi relevantni zdravstveni autoriteti već sedmicama upozoravaju da za COVID-19 još nema lijeka, ova se objava koristi starim mitovima o ljekovitosti limuna i sode.

Iako su neki rani radovi predlagali vitamin C kao lijek za prehladu, savremena naučna istraživanja ne podržavaju tvrdnju o sposobnosti vitamina C da ubije virus ili smanji njegovo širenje. Snopes citira američki Nacionalni institut za zdravlje (NIH) da „dosadašnji dokazi upućuju na to da redovni unos vitamina C u dozama od najmanje 200 mg dnevno ne smanjuje učestalost prehlade u opštoj populaciji.“ Jedan limun sadrži oko 30 miligrama vitamina C. NHC sugeriše i da bi “suplementi vitamina C mogli skratiti trajanje jačine prehlade i ublažavanja simptoma”, ali i pružiti određenu potencijalnu korist određenoj populaciji ljudi s ugroženim imunološkim sistemom.

Snopes podjeća da je i teorija o alkalizovanju tijela stara, i da su je promovisali naučnici u prvim decenijama dvadesetog vijeka, ali i neki današnji zdravstveni gurui. Međutim, ako osoba ne pati od određenih specifičnih medicinskih stanja i oboljenja, nemoguće je putem ishrane efektivno izmijeniti pH ćelija i tkiva. Jedina pH vrijednost koja se može izmijeniti ishranom je pH urina. Takva izmjena ne donosi nikakve medicinske koristi u borbi protiv virusne infekcije.

Da zaključimo, kombinacija limuna i sode bikarbone neće “ubiti virus” niti ga “eliminisati iz vašeg organizma”. Ova smješa neće alkalizovati vaše tijelo i imuni sistem. Zbog toga sadržaj o limunu i sodi bikarboni kao lijeku za COVID –19 ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Tu ocjenu dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

Raskrinkavanje.me upućuje poruku  svim građanima da objave anonimnih pojedinaca na društvenim mrežama i “cirkularne” poruke koje dobijaju o COVID -19 nijesu  kredibilan izvor informacija. Pozivamo na praćenje preporuka Instituta za javno zdravlje, Ministarstva zdravlja i Svjetske zdravstvene organizacije.