Manipulisanje činjenicama često viđamo u izvještavanju medija, posebno kada su u pitanju negativni narativi…

Specijalni avionski let  iz Beča koji je Vladin operativni štab za povratak crnogorskih državljana iz inostranstva  organizovao  23. marta da bi, zbog aktuelne zdravstvene situacije, vratio iz Austrije 80 crnogorskih i tri albanska državljanina, portal In4s je iskoristio da objavi tekst u kome je istaknuto da su u toj akciji prekršena pravila civilnog vazduhoplovstva i da je ugroženo zdrave putnika.

U tekstu se navodi:

Taj medijski sadržaj prenio je beogradski portal “politika.rs”

 Međutim iz Ministarstva odbrane za Raskrinkavanje.me  to su demantovali. Vladin resor je objasnio da su korišćene zaštitne maske M-2 koje pružaju, između ostalog, zaštitu i od virusa, te da nikakve procedure nijesu prekršene.

In4s za tvrdnje izrečene u tekstu nije dao ni jedan dokaz. Osim pitanja koja je na ovu temu uputio nacionalnom avioprevozniku, u tekstu nije dato mišljenje Vlade ili Ministarstvo odbrane  ili nekog stručnjaka kome je specijalnost civilno vazduhoplovstvo ili koji bi mogao odgovoriti o kakvim maskama je riječ.

Iz Ministarstva odbrane zvanično su objasnili da je riječ o zaštitnoj maski M-2 koja štiti organe za disanje, oči i usta od bioloških agenasa u koje spadaju i virusi.

Iz tog Vladinog resora su naglasili da virusi svakako spadaju u biološke agense, kao i da maska štiti od štetnih dimova, para raznih kisjelina i drugih štetnih materija:

In4s je iskoristio tačne informacije o letu da iskonstruiše priču o ugrožavanju putnika i kršenju pravila civilnog vazduhoplovstva, zbog čega ovoj objavi dajemo ocjenu “manipulisanje činjenicama”.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

IN4s: Manipulisanje činjenicama | Politika.rs: Manipulisanje činjenicama