Montenegro Airlines nije ugrozio zdravlje putnika

Manipulisanje činjenicama često viđamo u izvještavanju medija, posebno kada su u pitanju negativni narativi… Specijalni avionski let  iz Beča koji je Vladin operativni štab za povratak crnogorskih državljana iz inostranstva  organizovao  23. marta da bi, zbog aktuelne zdravstvene situacije, vratio iz Austrije 80 crnogorskih i tri albanska državljanina, portal In4s je iskoristio da objavi tekst …

1678

Manipulisanje činjenicama često viđamo u izvještavanju medija, posebno kada su u pitanju negativni narativi…

Specijalni avionski let  iz Beča koji je Vladin operativni štab za povratak crnogorskih državljana iz inostranstva  organizovao  23. marta da bi, zbog aktuelne zdravstvene situacije, vratio iz Austrije 80 crnogorskih i tri albanska državljanina, portal In4s je iskoristio da objavi tekst u kome je istaknuto da su u toj akciji prekršena pravila civilnog vazduhoplovstva i da je ugroženo zdrave putnika.“Prekršena sva pravila civilnog vazduhoplovstva: Putnici u avionima MA sa starim vojnim maskama”

U tekstu se navodi:Jučerašnjim letom iz Beča, kompanijom Montenegro eirlajns, direktno su bili ugroženi putnici, na 10 kilometara visine. U situaciji kada bi građani, odnosno putnici trebali biti maksimalno zaštićeni, ova avio kompanija, dala je putnicima stare vojne maske, ne razmišljajući o mogućim posljedicama po njihovo zdravlje. Ne razmišljajući da li neko od njih ima neko hronično oboljenje, visok pritisak, aritmiju… Ovo je prvi put da se ovakve maske koriste u civilnom vazduhoplovstvu, i na ovaj način su prekršena sva pravila civilnog vazduhoplovstva.

Taj medijski sadržaj prenio je beogradski portal “politika.rs”

 Međutim iz Ministarstva odbrane za Raskrinkavanje.me  to su demantovali. Vladin resor je objasnio da su korišćene zaštitne maske M-2 koje pružaju, između ostalog, zaštitu i od virusa, te da nikakve procedure nijesu prekršene.

In4s za tvrdnje izrečene u tekstu nije dao ni jedan dokaz. Osim pitanja koja je na ovu temu uputio nacionalnom avioprevozniku, u tekstu nije dato mišljenje Vlade ili Ministarstvo odbrane  ili nekog stručnjaka kome je specijalnost civilno vazduhoplovstvo ili koji bi mogao odgovoriti o kakvim maskama je riječ.

Iz Ministarstva odbrane zvanično su objasnili da je riječ o zaštitnoj maski M-2 koja štiti organe za disanje, oči i usta od bioloških agenasa u koje spadaju i virusi.“Vojska Crne Gore svoje kapacitete stavila je na raspolaganje Operativnom štabu za povratak crnogorskih državljana iz inostranstva, pa time i obezbijedila opremu, potrebnu za zaštitu od bioloških agenasa osobama koje su upravljale vozilima tokom te aktivnosti. Takođe, na osnovu oduke Operativnog štaba, putnicima koji su prevoženi avionima kompanije MA obezbijeđene su zaštitne rukavice i zaštitne maske M-2, a sve u cilju očuvanja zdravlja putnika. Maske su čuvane u kontrolisanim i za to predviđenim uslovima. Svaka maska koja je data na upotrebu bila je adekvatno zapakovana i apsolutno bezbjedna za korišćenje. Kako bi bilo jasnije, zaštitna maska M-2 namijenjena je za zaštitu organa za disanje, lica i očiju od radioaktivnih padavina, bojnih otrova i od bioloških agenasa (bez obzira da li su u vidu gasa, pare, aerosola ili kapljica)”

Iz tog Vladinog resora su naglasili da virusi svakako spadaju u biološke agense, kao i da maska štiti od štetnih dimova, para raznih kisjelina i drugih štetnih materija:“Pruža zaštitu na principu izolacije lica od spoljnog vazduha, uz istovremeno prečišćavanje kontaminiranog vazduha, za šta je namijenjeno cjedilo zaštitne maske. U cjedilu su slojevi za prečišćavanje koji se sastoje od sistema mreža, filtera za aerosole i filtera za pare. Maska M-2 pruža kvalitetniju zaštitu lica i disajnih puteva, nego medicinske maske za jednokratnu upotrebu i zaštitne maske sa filterom FFP2 i FFP3”

In4s je iskoristio tačne informacije o letu da iskonstruiše priču o ugrožavanju putnika i kršenju pravila civilnog vazduhoplovstva, zbog čega ovoj objavi dajemo ocjenu “manipulisanje činjenicama”.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

IN4s: Manipulisanje činjenicama | Politika.rs: Manipulisanje činjenicama

Autor:

Tijana Velimirovic

Objavljeno:

29/03/2020

Ocjena:

Manipulisanje činjenicama