Operisana štoperica, usporavanje po potrebi u korist Milatovića ili nešto treće

21350

Sekund ili sekunda je jedinica za vrijeme i jedna od sedam SI osnovnih jedinica. Definiše se kao trajanje 9.192.631.770 perioda zračenja (radijacije) koje odgovara prelazu između dva hiperfina nivoa osnovnog stanja atoma cezijuma 133 na nula stepeni kelvina.

Možda definicija sama po sebi zvuči komplikovano no to koliko sekundi ima jedan minut i kako se odbrojavaju ne bi trebalo da je sporno. Međutim, dešava se da nekad mjerači vremena i nijesu najbolje usklađeni – neki će reći da do toga najčešće dođe omaškom a drugi će pronaći i razloge za ne(opravdano) negodovanje zbog netačnog očitavanja vremena u datoj situaciji.

Jedna od takvih situacija zabilježena je na Javnom servisu prilikom realizovanja debate posvećene predstojećim predsjedničkim izborima, kada je, u jednom dijelu emisije došlo do pogrešnog očitavanja vremena na štoperici koja je mjerila izlaganje kandidata.

Naravno, to su jedva dočekali pojedini domaći ali i regionalni portali i ujedno iskoristili za kreiranje obmanjujućih i senzacionalističkih naslova.

Tako smo, vjerovali ili ne, u tekstovima koji su izvještavali o ovom događaju, između ostalog kao dio naslova mogli pročitati omiljenu i često korišćenu frazu nekih medija “HAOS u Crnoj Gori” . Neki mediji kažu i da za sve u Crnoj Gori dva minuta ne traju uvijek isto. Obavijestili su nas da je pitanju “neviđena bruka” i “skandal” koji se dogodio na RTCG-u te da je štoperica hakovana ili operisana”, da je “usporavala po potrebi” i da je to učinjeno isključivo dok je govorio predsjednički kandidat Jakov Milatović.     

Ok, a šta kažu činjenice?

Tačno je da je u jednom dijelu emisije (prilikom izlaganja predsjedničkih kandidata o odnosima Crne Gore sa zemljama regiona, 54:40-1:09:59) došlo do većeg kašnjena štoperice koja je mjerila vrijeme predviđeno za odgovore na pitanja, a koje je trebalo da iznosi tačno dva minuta.

Najveće kašnjenje kod štoperice očitano je prilikom izlaganja predsjedničkog kandidata Jakova Milatovića i ono je iznosilo 44 sekunde. Međutim, to nije jedino kašnjenje štoperice koje je zabilježeno, niti se može zaključiti da je “štoperica usporavana po potrebi” jer je ona pogrešno očitavala vrijeme i prilikom izlaganja ostalih predsjedničkih kandidata Mila Đukanovića (kašnjenje štoperice iznosilo je 26 sekundi), Andrije Mandića (kašnjenje štoperice iznosilo je 20 sekundi), Alekse Bečića (kašnjenje štoperice iznosilo je 27 sekundi) kao i Draginje Vuksanović Stanković (kašnjenje štoperice iznosilo je 8 sekundi).

Zanimljivo je da je prilikom odgovora na isto pitanje, štoperica tačno očitala vrijeme izlaganja Gorana Danilovića, a koje je inače prethodilo izlaganjima Bečića i Vuksanović Stanković.

Važno je naglasiti da je voditeljka debate nakon izlaganja Mandića kazala da postoje problemi sa zvučnim signalom, te da će opominjati učesnike po pitanju preostalog vremena za izlaganje.

Ističemo da u ovoj analizi postoji mogućnost greške u rasponu između jedne i dvije sekunde, jer se ne može sa stopostotnom preciznošću uporediti vrijeme.

Takođe, računanje vremena koje je prikazivala štoperica nemoguće je precizno uporediti jer su neki kandidati završavali ranije svoja izlaganja, pa je samim tim i štoperica uklanjana sa ekrana.

RTCG: Niko nije favorizovan, štoperica kasnila

Povodom ovog slučaja saopštenjem se oglasio i menadžement RTCG-a navodeći da je prilikom mjerenja vremena obraćanja kandidata došlo do tehničkih problema u drugom dijelu emisije.

“Ne stoje konstatacije da je Javni servis bilo koga favorizovao, već su usljed tehničkih problema, kašnjenja štoperice i zvučnog signala, gotovo svi kandidati imali po 20 i više sekundi nego što je bilo predviđeno”, kazali su oni.

Navode i da su ovi podaci lako provjerljivi, da nema mjesta bilo kakvim spekulacijama o favorizovanju pojedinih kandidata, te da će na zahtjev menadžmenta biti utvrđena odgovornosti za tehničku grešku.

U centralnom dnevniku RTCG ponovljeno je da je greška prouzrokovana tehničkim detaljima. Kazali su da je pet kandidata imalo između 10 i 45 sekundi više.

Foto: Printcreen/TVCG

“Tehnička služba je utvrdila izvor problema, protiv odgovornih će biti pokrenut postupak a za iduću debatu nađeno je bolje tehničko rješenje”, saopšteno je u dnevniku emitovanom u 19:30h dan nakon debate.

Govorili i nakon isteka vremena predviđenog za odgovore

Prilikom analiziranja sadržaja cijele emisije uočili smo da se kandidati nijesu striktno pridržavali vremenskog okvira predviđenog za odgovore, počinjali su da govore prije zvučnog signala, a često su i “probijali” termine.

Novinarka je u više navrata apelovala da se poštuje vrijeme predviđeno za izlaganja i replike kako bi svi predsjednički kandidati bili jednako zastupljeni.

Imajući u vidu kontekst cijele debate ne može se doći do zaključka da je Milatović imao povlašćen položaj, odnosno da ga je RTCG namjerno favorizovala.

Iako su neki predstavnici političkih partija iz kojih dolaze pojedini predsjednički kandidati primijetili da je izlaganje Milatovića trajalo duže u odnosu na predviđeno vrijeme (ovdje, ovdje) učesnici debate nijesu imali veće primjedbe na uređivanje emisije.

Izdvojio se samo Danilović koji je ušao u polemiku sa novinarkom i kazao da je Đukanović govorio deset minuta više u odnosu na ostale, te da novinarka nije upozoravala Vuksanović Stanković da je prekoračila vrijeme (1:58:46).

Međutim, jedno je sigurno a to je da greška prilikom računanja vremena tokom političke debate na javnom servisu svakako nije izazvala nikakav “haos u Crnoj Gori”, niti se dogodila neka “neviđena bruka”, već je utvrđen propust, za koji ostaje da vidimo da li će i ko snositi odgovornost.