Teorije zavjere smo navikli da čitamo na opskurnim portalima i naslovnicama tabloida. Međutim, s pandemijom koronavirusa teorije zavjere su našle put i do programa Javnog servisa.

Televizija Crne Gore je 8. aprila emitovala emisiju „Korona! Ostani doma!“ u okviru koje je gost bio ekonomski analitičar Predrag Drecun. Ipak, u petnaestominutnom razgovoru za ekonomske teme je bilo malo prostora. Umjesto toga,  gledaocima su plasirane dezinformacije i teorije zavjere koje je njihov promoter predstavio kao činjenice.

Tim Raskrinkavanje.me ne ulazi u slobodu Javnog servisa RTCG i njegovih urednika i autora da sami biraju goste i uređuju emisije. Ipak, ovom analizom ukazujemo na to koliko je dezinformacija posredstvom kanala koji svi plaćamo sinoć pušteno u etar.

Od virusa iz Vinipega do tajnih prstiju Bila Gejtsa

Analitičar Drecun je iskoristio kanal Javnog servisa da s građanima podijeli saznanja o tome da je koronavirus projektovani, laboratorijski virus, napravljen u Kanadi 2014. godine.

Dakle u nacionalnoj mikrobiološkoj laboratoriji u Vinipegu, to je prva laboratorija u svijetu koja je izazvala virus SARS-a, što je takođe virus korona, je li, brodom prema Vuhanu odlaze uzorci virusa ebole, LPA i korone, dakle i korone. Otvorena je istraga samo protiv dvoje zaposlenih iz ovog laboratorija i to protiv muža i žene, a žena direktorica prije toga je sarađivala sa američkim Ministarstvom odbrane, sa Pentagonom dakle, odnosno sa DARP-om, a DARP-a je, pogledajte ko je DARP-a i šta je DARP-a, pa će vam biti jasno. To je agencija koja služi Ministarstvu odbrane Sjedinjenih Država da razvija biološko oružje, odbrambene sisteme i bavi se upravo tim…

Drecun nastavlja priču o tome kako je virus odnijet u Vuhan, i zaključuje:

To su činjenice! Ko će izvući kakav zaključak iz činjenica to je stvar, vjerovatno, slobode misli ili kapaciteta svakog pojedinca da razmišlja onako kako smatra da treba da razmišlja. Dolazimo do toga da 04.02.2020. iznenada umire Frank Plamer, direktor upravo ovog Instituta Vinipeg. Misteriozno umire zdrav čovjek od 65-6 godina, u nekoj afričkoj zemlji, sad ću tačno reći, mislim da je negdje u Najrobiju.

Poznato je da je Bil Gejts obavezan sastojak svakog dobrog recepta za teoriju zavjere:

Ko patentira pravo na koronu, ko patentira otkriće takozvanog oslabljenog virusa korona, ovo je oslabljeni virus korona, ovo je dakle mnogo slabiji virus od SARS-a? I to radi Pirbrajt, institut Pirbrajt! Ko finansira Pribrajt? Finansira Bil Gejts i Melinda Gejts!

Teorija zavjere o „kineskim špijunima“ koji su ukrali koronavirus iz kanadske laboratorije i donijeli ga u Vuhan pojavila se još krajem januara 2020, i u kratkom vremenu se proširila kroz viralne objave i komentare teoretičara zavjere.

O teoriji su u međuvremenu pisali mnogi svjetski mediji i faktčekeri, uključujući i američki Factcheck.org i AFP Fact Check agencije France-Press.

Kanadska Agencija za javno zdravstvo je za kanadski javni servis CBC negirala bilo kakvu povezanost Nacionalne laboratorija za mikrobiologiju u Vinipegu i epidemije koronavirusa u Kini.

“Ovo je dezinformacija i nema faktičke osnove za tvrdnje iznijete na društvenim medijima”, izjavio je Erik Moriset, šef odnosa s medijima za Health Kanada i Agenciju za javno zdravstvo Kanade, kao odgovor na pitanje CBC News.

U ovom trenutku naučna zajednica je saglasna da je virus nastao prirodnim putem i da nije rezultat inženjeringa.

U pismu objavljenom 19. februara 2020. u medicinskom časopisu The Lancet, grupa naučnika dala je izjavu o porijeklu novog koronavirusa, koji izaziva bolest COVID-19.

„Zajednički oštro osuđujemo teorije zavjere koje sugerišu da COVID-19 nema prirodno porijeklo. Naučnici iz više zemalja objavili su analize genome uzročnika, teškog akutnog respiratornog sindroma koronavirus 2 (SARS-CoV-2), koje nadmoćno zaključuju kako je ovaj koronavirus nastao u divljini, kao i mnogi drugi patogeni u nastajanju.“

Tvrdnje o vezama Bila Gejtsa i Pribrajt instituta s koronavirusom takođe su demistifikovana teorija zavjere, i o tome je pisao i BBC na srpskom.

Jutjuber Džordan Sater je podijelio link ka patentu iz 2015. koji je podneo Pirbrajt institut iz Engleske, a u kojem se govori i o mogućnosti vještačkog stvaranja slabije verzije virusa koja bi mogla da se koristi za pravljenje vakcine.Sater je iskoristio i činjenicu da se Fondacija Bil i Melinda Gejts nalaze na spisku donatora Pirbrajt instituta.

Ispostavilo se da Pirbrajt patent nema veze sa novim korona virusom, već da se to odnosi na vrstu bronhitisa koji spada u širu porodicu korona virusa.

Jesmo li već preboljeli koronu i da li Gorica štiti imunitet?

Predrag Drecun je u gostovanju izrazio sumnju i u zvanične podatke o koronavirusu u Crnoj Gori, i komentarisao mjere borbe protiv epidemije:

Tako da, recimo, ja se sjećam decembra i januara ove godine, gotovo svaki čovjek drugi koga sam sreo na ulici je rekao da je imao neku vrstu gripe, da nešto kašlje, da se ne osjeća dobro. Vjerovatno smo kroz neku inkubaciju na nogama sve to prošli i mi. Tako da ja ne očekujem u Crnoj Gori da bude velikih problema, a kažem sve što je urađeno na neki način ima opravdanje, iako po meni je recimo prestroga mjera da ne možemo Goricom da šetamo. Zašto to kažem? Ne zato što je sad Gorica nešto interesantna sama po sebi, interesantna je zato što je to četinarska šuma. Što boravak u četinarskoj šumi od dva do tri sata dnevno štiti vaš imunitet najmanje mjesec dana.

U decembru i januaru 2020. smo imali epidemiju gripa, o čemu govore i podaci Instituta za javno zdravlje koji vrši epidemiološki nadzor nad gripom od 40. sedmice 2019. godine i o tome objavljuje redovne sedmične izvještaje.

Prvi slučajevi koronavirusa u Crnoj Gori su potvrđeni 17. marta 2020. Sedmicama prije toga ljudi su testirani da bi se virus otkrio.

Šetnja u prirodi je zdrava, ali nijesmo mogli naći dokaze da 2-3 sata dnevne šetnje u četinarskoj šumi štiti imunitet najmanje mjesec dana.

Boris Džonson nije bolestan, a vakcinacija je fašizam

Drecun je u gostovanju izrazio sumnje u istinitost informacija o zdravlju britanskog premijera, a liberalizam izjednačio sa fašizmom zbog obavezne vakcinacije.

Iskren da budem, bavio sam se politikom, ono što se javno prikaže, ja u to sumnjam. Svaka zemlja da je premijer bolestan krila bi. Moje mišljenje. Dakle, to bi se krilo, to je jako teško… Ovdje se radi vjerovatno o tome da se pokaže da su svi ranjivi, da se pošalje poruka…

U međuvremenu, u demokratskim državama informacije o zdravlju šefa države su pitanje od javnog interesa, i o tome se građani redovno i istinito obavještavaju. Boris Džonson je u nedjelju 5. aprila hospitalizovan, a u ponedjeljak 6. aprila je prebačen na intenzivnu njegu gdje se nalazi u trenutku pisanja ovog teksta.

Liberalizam je jedna vrsta fašizma, jer će vas sjutra ta ideologija natjerati da primate vakcinu. Ko je taj ko može da vas natjera da u vaše tijelo uđe nešto ako vi to ne želite? Dakle šta je to nego fašizam, ja nemam drugu riječ?! Ako vas neko tjera da radite nešto protiv svog tijela, protiv vaše volje, ja nemam druge riječi.

Čim se otvorio mali prozor, Drecun ga je iskoristio da saopšti i antivakserske stavove. U jednoj od najgledanijih emisija Javnog servisa, posvećenoj pandemiji koju izaziva virus za koji još nema vakcine. I kojoj se svi nadamo. Osim, možda, Drecuna.

Crnogorski Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti predviđa obaveznu vakcinaciju za određene zarazne bolesti, a za nepoštovanje ove obaveze propisane su novčane kazne.

_______________

Direktor IPSOS Strategic Marketinga Crna Gora Vladimir Raičević je 25. marta gostujući u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore saopštio zaključke istraživanja koji govore da je usljed aktuelne situacije gledanost televizije  značajno porasla, te da je za preko 80% građana Crne Gore televizija glavni izvor informisanja. Istakao je primjer da je gledanost Jutarnjeg programa TVCG porasla za 40%.

Dozvoljavajući upliv teorijama zavjere čije su prirodno stanište marginalni portali i tabloidi, RTCG je kanalisala ove dezinformacije do velikog broja građana.

Izražavamo nadu da će uredništvo u budućnosti naći način da stvori balans u studiju, pa i prilikom gostovanja. Prisustvo makar jednog stručnog sagovornika je brana od širenja nebuloznih teorija zavjere.