Nakon hapšenja šefa Katedre za hemiju i hemijsku biologiju američkog Univerziteta Harvard, Čarlsa Libera, na Twitter-u je 4. aprila objavljeno da je Liber proizveo koronavirus i prodao ga kineskoj kompaniji.

Nakon hapšenja  šefa Katedre za hemiju i hemijsku biologiju američkog Univerziteta Harvard, Čarlsa Libera, na Twitter-u je 4. aprila objavljeno da je Liber proizveo koronavirus i prodao ga kineskoj kompaniji.

Ova Twitter objava je podijeljena više od 21.000 puta, a video u okviru nje, u kom se govori optužbama na račun Libera, ali ne i o navodnoj vezi sa proizvodnjom sa koronavirusom pogledan je više od 1,8 miliona puta. Poruka je ubrzo postala viralna i na Facebook-u.

Informaciju o vezi Libera i koronavirusa su u Srbiji prenijeli Novosti, Espreso, Informer, Pink, a u Crnoj Gori portal IN4S, koji na kraju teksta o harvardskom profesoru prenosi objavu i piše:

Istraživanje portala Factcheck.org pokazuje da ne postoji dokaz da je harvardski profesor povezan sa virusom.

Američko Ministarstvo pravde je krajem januara objavilo da su pokrenuti odvojeni postupci protiv tri osobe – dva kineska državljanina i profesora Libera. Harvardski profesor, koji se bavi proučavanjem nanočestica, naijstaknutiji je među njima, ali on, kako navodi Factcheck, nije biolog, niti stručnjak za bavljenje virusima.

Libera američke vlasti terete za iznošenje lažnih navoda o vezama sa Tehnološkim univerzitetom u kineskom gradu Vuhanu, u kojem je izbila epidemija koronavirusa, kao i programom kineskih vlasti „Plan hiljadu talenata“, čija je svrha povratak kineskih stručnjaka u Kinu i angažovanje stranih eksperata.

Američke vlasti ga terete zbog toga što nije uspio da objasni porijeklo velikih svota novca koje mu je isplaćivala kineska vlada, uključujući 1,5 miliona dolara za osnivanje laboratorije u Vuhanu, mjesečnu platu od 50.000 dolara i pokrivanje životnih troškova za vrijeme angažovanja na univerzitetu u tom kineskom gradu. On je optužen i zbog lažnih izjava Ministarstvu odbrane i Nacionalnom institutu zdravlja o svom angažmanu na vuhanskom univerzitetu. Tužioci ističu da nema ništa sporno u samom učešću harvardskog proferoa u kineskom programu, ali da je morao objelodaniti taj angažman i honorar i o tome obavijestiti Harvard.

Iako se društvenim mrežama proširila vijest da je Liber na neki način povezan sa koronavirusom, imajući u vidu da se univerzitet na kom je bio anagažvan nalazi bašu Vuhanu, žarištu epidemije, ne postoji dokaz koji ukazuje na nešto više od slučajnosti.

Objave kojima se u vezu dovode hapšenje harvardskog profesora i koronavirus, ocjenjujemo kao „manipulisanje činjenicama“. Ovu ocjenu dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

Portal Espreso objavio je ispravku u svom origanalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

Viralne objave: Manipulisanje činjenicama | Novosti: Manipulisanje činjenicama | Espreso: Manipulisanje činjenicama,Demantovano | Informer: Manipulisanje činjenicama,Demantovano | Pink.rs: Manipulisanje činjenicama,Demantovano