Od danas u borbi protiv infodemije širom našeg regiona!

Mreža organizacija iz zemalja sa prostora bivše SFRJ koje se bave suprotstavljanjem širenja javnih dezinformacija pokrenula je svoju Viber Zajednicu pod nazivom “COVID-19 Provjereno” na najvećoj platformi za komunikaciju našeg regiona,  koja će javnosti ovog regiona omogućiti kvalitetnije informisanje i skrenuti pažnju na veliki broj dezinformacija o COVID-19 koje su u opticaju.

Viber Zajednica “COVID-19 Provjereno“ objavljivaće koje se sve dezinformacije plasiraju stanovništvu Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije, sa posebnim akcentom na one “vijesti” koje se tiču prenošenja, liječenja i prevencije COVID-19.

Namjera ove platforme je da javnosti skrene pažnju na lažne narative koji se šire u posljednje vrijeme, a koji imaju za cilj ugrožavanje demokratskih principa funkcionisanja društva.

Članice mreže SEE Check – Centar za demokratsku tranziciju (Raskrinkavanje.me), GONG (Faktograf), MOST (F2N2.mk), Mreža za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK (Raskrikavanje), Novosadska novinarska škola (Fake News Tragač), Oštro (Razkrinkavanje), UG Zašto ne (Raskrinkavanje.ba) – će  kreirati zanimljive i edukativne sadržaje posebno za članove Viber Zajednice „COVID-19 Provjereno“ koji će im pomoći da razlikuju pouzdane i provjerene informacije od onih koje to nijesu – kao i medije kojih ih prenose.

SEE Check i na ovaj način želi biti u neposrednom kontaktu sa javnošću i poslati jedinstvenu poruku – borba protiv dezinformacija nikada nije bila važna kao u doba pandemije novog Koronavirusa.

Postanite član Viber Zajednice “COVID-19 Provjereno” i učešćem dajte direktan doprinos borbi protiv infodemije koja prati pandemiju koronavirusa odlaskom na sljedeći link: https://vb.me/92c9cf