Prvu polovinu decembra obilježile su dezinformacije vezane za najveći fudbalski događaj na svijetu – Svjetsko prvenstvo u Kataru. Ali, ipak, ne one direktno vezane za Katar već miks događaja iz Katara i politike i netrpeljivosti.

Tako je tim Raskrinkavanja na početku mjeseca razobličio tvrdnje da su navijači Ukrajine, koja ni ne učestvuje na šampionatu, širili nacističke poruke kroz Dohu. Sve je to upakovano u lažni prilog Al-Džazire, koja je, na sreću, brzo reagovala i ukazala da je riječ o lažnim vijestima i zloupotrebi njihovog Brenda.

Meč između Srbije i Švajcarske je, očekivano, donio dobar fudbal, tenzije i neizostavno – neistine. A na meti neistina nisu se našli fudbaleri već – pop pjevačica porijeklom sa Kosova, Rita Ora kojoj je za tili čas podvaljeno da je provocirala navijače Srbije snimkom na kojem se vidi i animacija orla, koji je, jel’, po difoltu oruđe za provokaciju ove ili one nacije. Pojedinci i mediji tada su “slučajno” zanemarili što se na snimku vidi da je objavljen prije Svjetskog prvenstva i podosta prije utakmice između Srbije i Švajcarske.

A kako bi dokazali da samo komšije ne umiju dostojanstveno podnijeti poraz korisnici interneta su jedva dočekali fotografiju selektora Japana na kojoj se on nekom poklanja u znak poštovanja. Odmah je ispaljena tvrdnja – poklonio se Hrvatima nakon poraza, e ovako se poštuje protivnik, a ne ka’ neke druge komšije koje psuju majku kad izgube! Iako ne sumnjamo da Japancima nije problem da se poklone i protivniku nakon zasluženog poraza, Hadžime Morijasu se poklonio svojim navijačima. 

A komšijama se, izgleda, više ne može ni čestitati na uspjehu a da vas neki što ne vole da čestitaju potkače dezinformacijom. To je ovoga puta osjetio lider pokreta Evropa sad, Milojko Spajić, koji je uljudno čestitao a kojem su na brzinu u ruke izmontirali hrvatsku zastavu podsjećajući da nije lijepo čestitati.

Ima i onih kojima politika i fudbal ne znači puno, pa se tako pojedincima koji u svemu vide umiješane prste đavola satanizam ukazao i u simbolima Svjetskog prvenstva iako se prostom pretragom na Guglu može pronaći objašnjenje zašto logo izgleda kako izgleda.

A ima takvih kojima je politika najpreča, pa ne smijemo izostaviti ni neistine da je Gabrijel Eskobar “najavio” da će SAD podržati nezavisnost entiteta BiH, Republike Srpske, a da je Bijela kuća “priznala” da su kemtrejlsi stvarni a ne samo plod mašte internet korisnika.

 Za kraj, valja ukazati da ima i onih koji ozbiljnu vijest kakva je ona o porastu broja djece sa autizmom u Pljevljima iskoriste za promociju antivakserskih stavova.

Kako je to Rita Ora provocirala Srbe zbog poraza od Švajcarske čak i prije nego je Svjetsko prvenstvo počelo, selektor Japana se poklonio Hrvatima, Milojko Spajić mahao hrvatskom zastavom a FIFA kaznila Hrvatsku samo simbolično iako je njena kazna više nego duplo veća od one koju je dobila Srbija?

In this article