Decembar u medijima – Carstvo zavjera

959

Teoretičari zavjere, u malim balkanskim redakcijama, otkrivaju nove istine i najavljuju svjetska dešavanja:

Teoretičari zavjere, u malim balkanskim redakcijama, otkrivaju nove istine i najavljuju svjetska dešavanja: 

  • Amerikanci nikad nijesu sletjeli na Mjesec. Sve se desilo samo na filmu.
  • Britanci imaju Belingket. To je portal MI6 koji se bori protiv Rusije
  • Amerikanci i Britanci su nezadovoljni crnogorskim obavještajcima. NATO agenti traže krtice u ANB-u. 
  • Formira se centar za prisluškivanje u Podgorici, pred izbore u Srbiji i Crnoj Gori!

Bez kredibilnih dokaza, ali na osnovu “pouzdanih” izvora iz vrha obavještajnog sektora, plasirale su nam se i ovog mjeseca informacija o stranim agentima koji će crnogorskim službama pomagati da unaprijede obračuvanje sa protivnicima režima. 

U susjednoj Srbiji, mediji nastavljaju da se širi strah od formiranja tzv. Velike Albanije.

Na srpske trpeze, kažu, stigla je provokativna bombonjera u obliku tzv. Velike Albanije koja je uvezena sa Ksova. Ovu slatku laž mediji su ubrzo demantovali i javili da se bombonjera pravi u Turskoj.

Sivi oblak nadvio se nad redakcijama tabloida u Srbiji koji, bez ijednog dokaza, strahuju da će Putin njihovoj zemlji zabiti nož u leđa. 

Na svjetskoj političkoj sceni u žiži je bio američki predsjednik i njegov francuski kolega. Šta je Makron rekao o NATO-a, a šta je o tom komentaru kazao Tramp. Samo preko jedne riječi spotakli su se u decembru naši mediji, pa je umjesto pridjeva bezobrazan, do domaće publike stigla informacija da su Makronove riječi o NATO-u odvratne. 

Mediji su nam, uz to, javili i da Britanci zveckaju oružjem. Istraživanje jednog britanskog instituta pokazalo je da se Britanija, u poređenju sa Rusijom, ne može pohvaliti oružanim kapacitetima, što je bilo dovoljno da zaključe da bi Rusija pobijedila Britaniju u ratu. U ratu kojeg nema.

Ovu medijsku stvarnost sa lakoćom je secirala naša metodologija – utvrdili smo da je u ovim pričama bilo i klikbejta, i teorija zavjere, dezinformacije, lažnih vijesti i pristrasnog izvještavanja.

Bio nam je ovaj decembar u medijima vrijedan sadržaj za prvi broj magazina Manipulatora u 2020. godini.