Klikbejtovi su svakodnevna pojava u onlajn medijima. Autori senzacionalističkih naslova žele da zagolicaju čitalačku radoznalost, pa im obećavaju spektakularni sadržaj kojeg u tekstu nema

Na portalu Srbija danas nedavno je objavljen tekst pod naslovom: 

U tekstu se navodi i da Tramp često tvrdi da je stručnjak za pojedina pitanja, da se hvalisa generalskim sposobnostima i znanjem iz politike, te da vjeruje da je stručnjak za sve.

Autori teksta iskoristili su ovu rečenicu i objavili “misteriozni naslov” koji bi trebalo da privuče pažnju čitalaca da otvori tekst i da tek onda sazna koja je to tema o kojoj Tramp ništa ne zna.

Ova medijska objava čitaoce senzacionalističkim naslovima navode na drugačiji zaključak odnosno najavljuju sadržaj koji nije toliko spektakularan kako se najavljuje.

Zbog toga ovu medijsku objavu ocjenjujemo kao “klikbejt“. 

Prema metodologiji Raskrinkavanje.me, ovu ocjenu dobija medijski izvještaj čiji naslov nema uporište u tekstu koji slijedi. Ovakvi tekstovi imaju cilj da senzacionalističkim naslovom privuku pažnju konzumenta/kinje, obećavajući sadržaj koji zapravo ne postoji i uglavnom se kreiraju iz finansijskog interesa, odnosno zbog povećanja čitanosti.

(Raskrinkavanje.me)

Srbija danas: Klikbejt