Klikbejtovi su svakodnevna pojava u onlajn medijima. Autori senzacionalističkih naslova žele da zagolicaju čitalačku radoznalost, pa im obećavaju spektakularni sadržaj kojeg u tekstu nema

Na portalu Srbija danas nedavno je objavljen tekst pod naslovom: 

“NIKADA GA NISAM RAZUMEO” Tramp često tvrdi da je STRUČNJAK ZA SVE, ali o JEDNOJ TEMI NE ZNA NIŠTA

Ako ovaj “misteriozni” naslov zagolica vašu čitalačku radoznalost i ako otvorite ovaj tekst, vidjećete da je američki predsjednik govorio o izvorima obnovljive energije i o Novom zelenom dogovoru (“The Green New Deal”). Novi zeleni dogovor je skup predloženih programa ekonomskih podsticaja u Sjedinjenim Američkim Državama koji imaju za cilj rješavanje klimatskih promjena i ekonomske nejednakosti.

Tom prilikom, Tramp je kazao da je “proučavao vjetrenjače više nego iko koga poznaje”.

“Nikada nisam razumio vjetar. Znate, znam dosta o vjetrenjačama. Bučne su. Ubijaju ptice. Želite vidjeti groblje ptica? Idite ispod vjetrenjače. Vidjećete više ptica nego u cijelom životu, rekao je Tramp.

U tekstu se navodi i da Tramp često tvrdi da je stručnjak za pojedina pitanja, da se hvalisa generalskim sposobnostima i znanjem iz politike, te da vjeruje da je stručnjak za sve.

Ipak, pojavila se tema o kojoj Trump ne zna ništa. Vjetar.

Autori teksta iskoristili su ovu rečenicu i objavili “misteriozni naslov” koji bi trebalo da privuče pažnju čitalaca da otvori tekst i da tek onda sazna koja je to tema o kojoj Tramp ništa ne zna.

Ova medijska objava čitaoce senzacionalističkim naslovima navode na drugačiji zaključak odnosno najavljuju sadržaj koji nije toliko spektakularan kako se najavljuje.

Zbog toga ovu medijsku objavu ocjenjujemo kao “klikbejt“. 

Prema metodologiji Raskrinkavanje.me, ovu ocjenu dobija medijski izvještaj čiji naslov nema uporište u tekstu koji slijedi. Ovakvi tekstovi imaju cilj da senzacionalističkim naslovom privuku pažnju konzumenta/kinje, obećavajući sadržaj koji zapravo ne postoji i uglavnom se kreiraju iz finansijskog interesa, odnosno zbog povećanja čitanosti.

(Raskrinkavanje.me)

Srbija danas: Klikbejt