Popis stanovništva u zemljama koje nisu Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Srbija ili Sjeverna Makedonija predstavlja tehnički proces u kojem popisivači pokucaju na vrata i pitaju za podatke o obrazovanju, broju članova porodice i ostalim statističkim pojedinostima.  

U Crnoj Gori, ipak, popis znači da se upravo pojedinosti o obrazovanju, broju stanovnika, strukturi stanovništva podređuju nacionalnom prebrojavanju, a svaki predlog da se prebrojavanje ne dogodi biva dočekan “na nož”.  Nego, da vidimo mi fino koga koliko ima i ‘oćemo li se popisivati sada ili poslije. Iako umiremo više nego što se rađamo, iako se odavde masovno odlazi, iako kolektivno starimo, najbitnije je znati kada i kako prebrojati ovu šaku jada što ostaje i ovdje stari.  

MONSTAT se tradicionalno ne trudi mnogo da iskomunicira popisni proces sa javnostima, a to predstavlja poziv na ples raznim zlonamjernim vrstama, naročito dezinformatorima i distributerima lažnih vijesti. A dezinformisanje u nas tradicionalno kreće krivljenjem prošlosti i istorije. Tačnije, izmišljanjem brojki iz popisa 1909. kada se, kako to „drvimo“ odavno, na tom popisu nisu prikupljali podaci o vjeri i naciji, iako se mnogi svojski trude da “dokažu” drugačije.  Dezinformisanje ne bi moglo proći ni bez tumačenja vizuelnog i nagađanja o logou popisa.   

Naravno, region već uveliko prati pripremu popisa, da ne kažemo da u njoj učestvuje, jer Sarapa i njegovi sagovornici znatiželjno pitaju da li je popis zapravo preuzeo ulogu izbora u Crnoj Gori, a Marić i ekipa poručuju da se žuri sa formiranjem nove Vlade kako bi ona mijenjala Zakon o popisu, da bi se, šta? – smanjio broj Srba. A Novosti se pitaju da li “ćemo se preko popisa vratiti korenima”, plasirajući nam opet već pomenutu neistinu o nacionalnom izjašnjavanju iz 1909. Postoji jasan standard  koji kaže – MONSTAT javno reaguje na kritiku, zloupotrebu ili pogrešno tumačenje zvanične statistike u medijima. Povoda za reakciju je, očigledno, bilo. Reakcije nije. Štaviše, na portalu Javnog servisa prenijeta je izjava koju je MONSTAT dao Radiju Crne Gore, i u tekstu se kaže kako MONSTAT poručuje da nema zakonskih mogućnosti za odlaganje popisa, što nije potpuno tačno. Da li će se popis odložiti ili ne politička je stvar, ali svakako se mora znati za šta ima, a za šta nema zakonskih mogućnosti.  

Pored dezinformacione, krenula je i „edukaciona“ kampanja. Ne ona kojom bi vam realno pojasnili šta je popis i šta mu je svrha. Već na mrežama sponzorisana edukacija koja vam govori kako ne znate ko ste, a edukatori valjda znaju ko su i znaju kako vi treba da se izjasnite. A, uz edukaciju ide i podsjećanje. Podsjećanje nam stiže iz crkve, koja nas podsjeća “da se pišemo imenom svojih predaka“, a (pretpopisnu) posjetu je za 14. i 15 oktobar najavio i sami patrijarh SPC. 

Partije, gradonačelnici i nacionalna vijeća traže odlaganje, ministri finansija i zdravlja i premijer u tehničkom mandatu kažu – dobro je to, ne treba. Uglavnom, sjajna atmosfera pred popis.  

Iako nam demografija jasno govori da nam se gubi trag, politički, crkveni i fejsbuk demografi nam jasno predstavljaju korake koji nas očekuju – dezinformišu nas, edukuju nas, podsjećaju nas, a na kraju će nas prebrojati i popisati.  

Darvin Murić 

Glavni i odgovorni urednik Raskrinkavanja 

In this article