Februar 2021 u medijima

818

I u februaru su najpopularnije bile dezinformacije vezane za vakcinu protiv koronavirusa čija je primjena počela u većini zemalja svijeta.

Ipak, iz antivakcinaških krugova manipuliše se i na ovu temu, pa se društvenim mrežama širila lažna vijest da u Kini još nije počela vakcinacija stanovništva, iako je ta zemlja vakcinaciju započela još u julu 2020. godine. O vakcinama, njihovim prednostima i nedostacima svakodnevno se diskutuje, ali i dezinformiše, pa su počele da se šire i dezinformacije o vakcinama iz prošlosti, poput one da je Američki centar za prevenciju i kontrolu bolesti priznao da je 98 miliona Amerikanaca dobilo virus raka putem vakcine protiv dječije paralize. Mrežama se dijelio i snimak sa tvrdnjom da afrička djeca bježe od prisilne vakcinacije, a ustvari je u pitanju video snimljen još u maju 2019. godine i prikazuje bježanje đaka iz škole, u kojoj je jedan od njih aktivirao suzavac. U jednoj od objava na Fejsbuku, navodi se da u vakcini ima komadića laboratorijskih majmuna i pacova, njihovih bubrega i pluća. Dezinformišući javnost, neki mediji su pisali da je njemačka kancelarka Angela Merkel ‘’presudila’ vakcinama tvrdnjom da se ona neće vakcinisati.  

Dezinformatori su se na manipulativan način bavili i statistikom smrtnih slučajeva. U pokušaju da se dovede u pitanje smrtnost od COVID-19 na fotografiju masovne sahrane žrtava  ove bolesti iz Brazila montirano je zeleno platno kako bi se kreirala obmana da je sve snimano u filmskom studiju

Činjenicu da je kovid jedan od najvećih problema sa kojima se svijet trenutno suočava, iskoristili su između ostalog i zagovornici alternativne medicine koji već duži vremenski period sugerišu razne metode koje po njihovom mišljenju pomažu u liječenju korona virusa – dezinformatori su ponovo predlagali hidrogen kao sredstvo za sprečavanje virusa.

Video snimak koji je na društvenim mrežama za samo nekoliko dana podijeljen preko 18 hiljada puta prikazuje kako čovjek u zaštitnom odijelu, antigenskim testom na kovid ispituje Red Bull (energetsko piće) i dobija pozitivan rezultat. Mrežama se dijelila i objava u kojoj se tvrdi da je mumija možda i najčuvenijeg egipatskog faraona Tutankamona pozitivna na COVID-19, u kojoj mnogi korisnici društvenih mreža nijesu prepoznali satiru..

Na društvenim mrežama, na nekoliko jezika, širila se dezinformacija da su dolaskom Demokrata na vlast u Americi, promijenjena pravila kada je u pitanju PCR testiranje. Ni ovog puta dezinformatori nijesu zaobišli Bila Gejtsa, pa se pisalo da priprema finansiranje nove pandemije. Pored Bila Gejtsa, kojem se ovo često pripisuje, na meti dezinformatora našao se i bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama.

Američki senator Dik Durbin završio je u crnogorskim i regionalnim medijima, ni kriv ni dužan, a  izmišljene izjave koje su mu pripisane bile su povod za reakcije političara i analitičara u našoj zemlji.

Manipulacije na internetu, društvenim mrežama, efektivnije su ako se uz njih doda fotografija. Teorija o „tunelima ispod Kaptiol Hila“ u Vašingtonu (negdje se plasira i kao priča o tunelima ispod Bijele kuće) prisutna je već neko vrijeme na Fejsbuku. Tunel za otpad koji je građen još 2003.godine dezinformatori su iskoristili kako bi plasirali lažne vijesti o tome da se u navodnim tunelima nalazi mnogo mrtvih, iskasapljenih, pa i polužive djece.

Čitajte pažljivo!