„Nepostojećih 300“ nije poništilo izbornu volju u Nikšiću

1503

Izborni dan u Nikšiću, pored tenzija obilježio je niz dezinformacija na društvenim mrežama , a mediji su aktivno učestvovali u zastrašivanju građana i najavi haosa.

Na sreću, izborni dan u Nikšiću protekao je bez većih incidenata, iako su mediji najavljivali sukobe.

Portal Novosti objavio je u nedjelju, tokom glasanja, članak sa naslovom:

Dva minuta kasnije, tekst je prenio Alo, a zatim i portal Borba, Informer, Objektiv

Međutim, činjenica jeu Nikšiću nije bilo većih incidenata.

Kako je iz policije saopšteno, a prenose „Vijesti“zbog kršenja mjera za suzbijanje širenja koronavirusa, privedeno je nekoliko osoba.

Policija je takođe provjeravala ko je i kako povrijedio aktivistu DPS-a Miloša Marojevića.

Iz nikšićke policije, za Boje jutra na TV Vijesti je potvrđeno, da je identifikovano lice koje je brisačem pogodilo novinarku te medijske kuće. Provjereni su i navodi da se u jednom restoranu dijelio novac za glasove.

Policija je, kako smo ranije objavili, intervenisala na jednom od biračkih mjesta.

Dakle, tokom izbornog dana jeste imala posla, ali nije evidentirala nerede na biračkim mjestima koje je navodno trebalo da izazove 300 ljudi,  a čitav region, koji je budno pratio izbore u gradu pod Trebjesom, uvjerio se da nije došlo do bilo kakvog prekrajanja izborne volje naroda.

Objavu Novosti ocijenili smo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Objave Borbe i portala Alo, ocijenili smo kao prenošenje lažnih vijesti.

Ovu ocjenu dobijaju medijski izvještaji u kojima se prenosi originalni sadržaj drugog medija, a koji sadrži lažnu vijest. Ocjena se daje samo za prenošenje sadržaja koji je kategorisan kao lažna vijest. Prenošenje sadržaja koji su ocijenjeni drugim negativnim ocjenama tretira se isto kao i kreiranje takvih sadržaja.

Novosti: Lažna vijest | Alo: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti | Borba: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti | Informer: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti | Objektiv.rs: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti

In this article