Crna Gora i Srbija – dva oka u glavi, krilatica je koja budi različite sentimente na ovim prostorima. 

Iz Srbije ka Crnoj Gori, odavno su skoro sve oči uprte u crnogorske izbore. Naročito oči političara, urednika, novinara, voditelja i gostiju u studiju… I može se reći da manje očiju gleda ka, na primjer, Novom Sadu ili Nišu, kada se u tim gradovima bira vlast.  

Na poglede iz tabloida i jutarnjih programa su skoro svi već navikli, ali često se zaboravi da jedno oko iz Beograda pažljivo posmatra predizborne aktivnosti u Crnoj Gori, poput Sauronovog oka koje posmatra Srednju Zemlju.  

Ovo misteriozno oko se naziva još i magazinom i emituje se u udarnom terminu javnog servisa  – Radio-televizije Srbije.  

Magazin „Oko“ se tokom predizborne kampanje vrlo intenzivno bavio našim izborima. Tako su imali temu – „Slučaj Milojka Spajića – ko će biti predsednik Crne Gore“. Kada je izborna komisija iz Beograda, a koja nije savezna, praktično odlučila da Spajić ne može učestvovati na izborima, „Oko“ se okrenulo drugim kandidatama pa je uslijedila tema „Milo, Jakov, Andrija – ko će biti predsednik Crne Gore“.  

Nakon prvog kruga izbora uslijedio je naslov – „Crna Gora, Milo ili Jakov“, da bi na kraju, emisija sa selektorom fudbalske reprezentacije Srbije, Draganom Stojkovićem Piksijem, u kojoj se govori i o meču sa Crnom Gorom, dobila sugestivno ime – „Evropsko sad“. Doduše, Jutjub im je uklonio emisiju zbog toga što su koristili snimke koji su vlasništvo UEFA-e. 

Pretpostavljamo da vam nije potrebno pisati o detaljima ovih emisija – svaka pristrasnost je sasvim slučajna, ispoštovano je pravilo dvije strane, ali im jedna strana nije bila dostupna. 

Kada prelistate Jutjub kanal ovog magazina, vidjećete da RTS-ovo oko preko plota gleda samo ka Ukrajini, Rusiji i – Crnoj Gori i da jedino te zemlje zavređuju medijsku pažnju izvan uže Srbije.  

Tako smo u ovoj kampanji dobili četiri oka koja budno prate sva dešavanja u Crnoj Gori. Do sada su nam bila poznata mitska bića sa jednim, ali se RTS potrudio da kreira i ovo sa četiri, i to u jednoj glavi.  

Oko moje glave, rekao bi pjesnik.  

Raskrinkavanje.me je platforma Centra za demokratsku tranziciju (CDT) čiji su primarni ciljevi suprotstavljanje medijskim manipulacijama, povećanje kvaliteta sadržaja medija, medijske pismenosti čitalaca i poštovanja profesionalnih standarda na medijskoj sceni. 

Darvin Murić, glavni i odgovorni urednik Raskrinkavanja 

In this article