Negiranje genocida kroz narativ da se okrivljuju svi Srbi

557

Obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici iz godine u godinu je generator dezinformacija koje se plasiraju sa jasnim ciljem – negiranjem da je 11. jula 1995. nad civilima u Bosni i Hercegovini počinjen genocid. I ove godine je bilo tako. Akteri su uglavnom isti.

Ove godine posebno je prisutan narativ da se osudom genocida Srbima lijepi etiketa genocidnog naroda.

Tako je Borba optužila predsjednika Jakova Milatovića, čija se video poruka emitovala na ovogodišnjoj komemoraciji u Potočarima, “da se pridružio hajci na Srbe”. Svesrdna pomoć u širenju ovog narativa stiže iz Srbije, tj, istim narativom poslužio se tabloid Republika navodeći da je “Milatović zabio nož u leđa Vučiću”.

I Večernje novosti su na isti način optužile Milatovića, navodeći da je “poništio sve što je rekao u Beogradu”, iako crnogorski predsjednik tokom posjete Srbiji apsolutno nijednom nije pomenuo ništa što bi izjavom o genocidu mogao poništiti.

Sličan narativ Borba je plasirala i u napadu na predsjednika Demokrata Aleksu Bečića, iako je on jasno citirao crnogorsku Rezoluciji o genocidu u Srebrenici u kojoj se navodi da odgovornost može biti isključivo individualna, a nijedan narod ne može biti označen kao genocidan ili zločinački.

Borba je čak išla dotle da komemoraciju u Potočarima nazove “političkim hepeningom” jasno pritom negirajući genocide rečenicom – “nema sumnje da će sponozori i promoteri tzv. srebreničkog genocida potruditi da naredne godine ponovo reaktiviraju ovu priču i iskoriste za napade na srpski nacionalni korpus u regionu i promovisanje jednoumlja”.

Svakako, uprkos pokušajima da se javnost ubijedi u suprotno, ne postoji nijedna deklaracija, rezolucija ili sličan dokument koji Srbe proglašava genocidnim narodom, niti je ijedna zvanična presuda ili osuda izrečena od regionalnih zvaničnika to potencirala, što govori da je posrijedi lažni narativ koji se plasira iz centara koji žele negirati da se u Srebrenici dogodilo ono što se dogodilo – genocid.

Darvin Murić

Glavni i odgovorni urednik Raskrinkavanja

In this article