Video o “sireni iz Kenije” ponovo viralan na društvenim mrežama

600

Priče o sirenama prisutne su u pomorskim kulturama od pamtivijeka, a o njima je i Homer pisao u čuvenom starogrčkom epu „Odiseja“. Zahvaljujući modernim digitalnim alatima, dokumentarcima, umjetničkim skulpturama – legenda o postojanju ovih mitskih bića i dalje živi. Tako smo na Facebooku pronašli video kojim se opet aktuelizuje neobično pitanje – da li postoje sirene?

Ovaj snimak je zapravo video britanskog kanala ITV News, koji je bio jedan od mnogih koji su se prije godinu dana bavili ovim slučajem. Sada je ponovo našao put do korisnika društvenih mreža sa našeg govornog područja iako su o njemu pisali ranije pojedini regionalni portali. Počelo je sa snimkom koji je u aprilu prošle godine preplavio društvene mreže, a na kojem se navodno vidi sirena koja je isplivala na obalu Kenije. Pojedini korisnici društvenih mreža tvrdili su da je snimak zapravo nastao na obali Južne Afrike. Iako nije više dostupan, video je ubrzo nakon prvog objavljivanja na TikToku postao viralan, toliko da su i lokalne vlasti morale da reaguju i demantuju tvrdnje da se radi o pravoj sireni.

Snopes je za više informacija kontaktirao južnoafričku policiju grada Muizenberg, jer su se korisnici društvenih mreža pitali da li ovaj video zapravo pokazuje nešto drugo – na primjer, dijete koje je napala riba – pa su tražili i informacije o potencijalnim slučajevima smrti ili povreda od napada ribe.

U izjavi policije se navodi: „Policija Muizenberga ne raspolaže nikakvim izvještajima o sireni koju je izbacilo more ili o djetetu koje je napala riba.“

Snopes objašnjava da je izvjesno da se ne radi o snimku sirene i da su digitalni alati za obradu videa „umiješali prste“, što se može zaključiti analizom snimka. Pretpostavka je da je video kombinacija originalnog snimka ribe koja se nasukala na obalu i umetnute fotografije djeteta ili lutke. Detaljnijim pregledom snimka se može uočiti i kako pijesak gubi teksturu dok se ruke „sirene“ pomjeraju, a u jednom trenutku i prsti čak nestaju, što ukazuje na to da je sirenino tijelo uz pomoć digitalne obrade dodato na snimak.

Nacionalna okeanska i atmosferska služba (NOAA), koja je jedna od naučnih agencija američke vlade, navodi da se sirene pojavljuju čak i na pećinskim slikama kamenog doba, ali da ova legenda ipak nema utemeljenje u stvarnosti:

„Nikada nijesu pronađeni dokazi o vodenim humanoidima. Zašto onda oni okupiraju kolektivno nesvjesno kod gotovo svih pomorskih naroda? To pitanje je najbolje prepustiti istoričarima, filozofima i antropolozima.“

Ovu objavu ocjenjujemo kao dezinformaciju.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

In this article