Projekcije, nagađanja, dezinformisanje pa praktično i želje i čestitke stižu sa različitih (web) adresa od momenta kada je popis stanovništva završen.  

Posljednjeg dana obilaska domova predsjednik Komisije za praćenje uspostavljanja softvera za provjeru podataka prikupljenih tokom procesa popisa stanovništva podnio je ostavku što je izazvalo ponavljanje mnogo puta izrečenih tvrdnji – „popis je neregularan, nelegitiman i projektovan iz Beograda“.  

Nakon toga uslijedile su i, moglo bi se reći, čestitke premijeru od jedne od vjerskih zajednica, koje su, čini se, uz partije, bile najzainteresovanije za cijeli proces. Kažu da je dobro rukovao vrućim krompirom.  

Projekcije i „nezvanična saznanja“ na „uzorcima“ prethodile su obavijesti Monstata da se preliminarni rezultati mogu očekivati 25. januara.  

Objavljeni su „rezultati popisa na uzorku od 80 odsto prebrojanog materijala“ koji govore ko je ojačao, ko je, ko oslabio, koji je jezik skočio na kotu veću od 50 odsto.  

Naravno, podaci su „nezvanični“, a plasirali su ih Borba i Alo, uz „vesele“ naslove poput „STRAH OD ISTINE Rezultati popisa u Crnoj Gori za mnoge šokantni“.  

Da se “nezvanična” što bolje prošire uvijek se pobrine Aleksandar Raković koji kao da je Jirgen Klop najavljuje “gegenpres” srpstva u Crnoj Gori. Raković je prevazišao aktuelni popis pa vizionarski već projektuje rezultate popisa u 2031. godini.  

Pritom, on dijeli svoja “pouzdana” saznanja sa procentima, jedino ne saopštava da li je tu računao na standardnu devijaciju.  

Sve to dok mediji iz Srbije članove, u člancima vezanim za popis, doskorašnje funkcionere pojedinih partija  koji za svojim nalozima na društvenim mrežama ističu da su političari, predstavljaju kao političke analitičare i urednike,  istog portala koji, zatim, objavljuje “provjerene” podatke o popisu.  

Ko će igrati presing, ko bunker, vidjećemo, ali kup nacija koji se u Crnoj Gori igra već odavno definitivno je mnogima zanimljiviji od Kupa afričkih nacija koji se ovih dana igra u Obali Slonovače.  

Darvin Murić 

Glavni i odgovorni urednik Raskrinkavanja