Šta mu reče! Mediji se upecali na poruku satiričara Davosu 

13042

Svjetski ekonomski forum (SEF) u Davosu je u toku, a globalnu slavu, makar na kratko, pokupio je Damon Imani, koji sebe opisuje kao producenta i umjetnika. Društvenim mrežama kruži njegov snimak u kojem se, navodno, obraća okupljenima u Davosu i pravo u facu osnivaču SEF-a, Klausu Švabu, upućuje psovke. Portali PCNEN, Borba i Happy i objavili su naslove: 

Satiričar i umjetnik ispsovao osnivača Foruma u Davosu i njegovu družinu 

Neočekivani govor u Davosu: Iranac pravo u brk poručio Švabu šta misli 

SKANDAL U DAVOSU! Klaus Švab napustio Forum posle ŠOKANTNOG govora Iranca! 

Video na društvenim mrežama prate i navodi poput: (1,2

U DAVOSU 2024 ..DECKO KOJI IMA VELIKA M..DA BRAVOOO 

E neka im je rekao 

U “obraćanju” u Davosu Imani je rekao:  

“Cijenim SEF što mi je pružio priliku da budem na ovoj sceni i kažem ***i se Klaus Švab i neka se ***e tvoj novi svjetski poredak. Mi ljudi smo rođeni slobodni, ostaćemo slobodni i ti i svi tvoji globalistički prijatelji, uključujući sve u ovoj prostoriji, možete da se *****e.” 

Na Imanijev uradak “upecao” se i političar, Nebojša Medojević.  

Uvidom u sami snimak jasno je da je u pitanju video-montaža, te da Imani nije prilazio blizu Davosu. Ako to nije dovoljan dokaz, onda sve sumnje otklanja i sam autor. Imani je na svojim društvenim mrežama poručio:  

“Satira, ali istina” 

Ovaj satirični video na Imanijevom X profilu za dan je pogledalo više od 8 miliona ljudi, oko pola miliona na Tik Toku, dok se viralno dijeli i na ostalim platformama.  

Iako nas je Imani svojom montažom dobro nasmijao, a vjerovatno će i sve one koji pogledaju video, objave u kojima se tvrdi da se zapravo radi o stvarnom događaju, ili one koje ne objašnjavaju jasno da se radi o satiri, dobijaju ocjenu – dezinformacija.  

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

In this article