Srebrenica: Negiranje i dezinformisanje, odozgo ka dolje

226

Faktčekeri u regionu sigurno znaju jednu stvar – kraj juna i početak jula rezervisani su za negiranje genocida u Srebrenici kroz dezinformacije. To svi komotno možemo da upišemo u naše kalendare, slovo ne bi bilo crveno, nego crno.  

Ipak, ove godine je Rezolucija UN o genocidu koji je počinjen u Srebrenici istumbala kalendare. Dao se gas negiranju, izmišljanju neistina i „drvljenju“ starih netačnih narativa, i sve to prilično dobro organizovano, hijerarhija je jasna – od političara, naniže ka medijima, pa do pojedinaca na društvenim mrežama.  

Dominantno, kao i uvijek, tvrdi se da će Rezolucija i svako drugo priznanje genocida žigosati cijeli srpski narod, svi će Srbi biti genocidni. Bez obzira na to što se srpski narod ili Srbija kao država ne pominju u dokumentu, ni kao krivci, ni kao negatori genocida.  

Taj narativ, kako se Srbi pokušavaju predstaviti kao genocdni, najviše „cijedi“ onaj ko je svojevremeno priznao da se u Srebrenici desio genocid, Milorad Dodik. Doduše, on kolektivizuje i sankcije Amerike, pa kaže da je Republika Srpska stalno izložena sankcijama SAD, a ne ono što je stvarnost, da su pod sankcijama SAD samo on i neki od njegovih saradnika.  

Naravno, taj narativ skoro svakog dana kroz medije u kojima se pojavljuje, a nije ih malo, gura i Aleksandar Vučić. Doduše više kao tešku, ličnu, borbu protiv zlikovaca, a za dobrobit svih.  

Aleksandar Vulin svakog dana iskače sa portala. Za njega je Rezolucija revizija istorije. Doduše, on u istom nastupu gdje govori o reviziji istorije kaže da je treći svjetski rat počeo rušenjem Berlinskog zida.  

Javljaju se i odbornici lokalnih parlamenta. Kažu da aktuelizacija dešavanja u Srebrenici odgovara samo onima koji su u konačnom odgovorni za to što se tamo desilo. Možemo samo da se nadamo da misli na Ratka Mladića, Radovana Karadžića, Radislava Krstića i ostale koji su osuđeni za genocid u Srebrenici – dakle odgovorni.  Javio se i Vladislav Dajković, sa istim narativom kao i Dodik, o genocidnim Srbima, iako niko u UN ne govori o kolektivnoj krivici.  

Jedan od glavnih aduta u negiranju genocida je IN4S, doduše oni u istom danu negiraju genocid i čestitaju rođendan Draži Mihajloviću.   

Sve navedeno, odozgo ka dolje, od političara, preko medija, dovede do toga da pojedinci na društvenim mrežama tvrde da za genocid nema dokaza, a dokaz da genocida nije bilo traže u činjenici da se Srebrenica ne pominje u Dejtonskom sporazumu.  

S obzirom na to da je glasanje o Rezoluciji odloženo, možemo očekivati kontinuirano negiranje genocida i deznformisanje o njemu sve do avgusta i kolektivnih odmora.  

Darvin Murić 

Glavni i odgovorni urednik Raskrinkavanja 

Ovaj projekat finansira Ambasada SAD u Podgorici. Mišljenja, nalazi, zaključci ili preporuke koji su ovdje iznešeni su stav autora i ne odražavaju nužno stav Stejt dipartmenta/Vlade SAD.  

In this article