Mišljenje jednog čovjeka nije mišljenje cijele nacije  

167

Patrik Pasen, potpisan kao direktor izdavačke kuće “Talma edišns”, inače Francuz, dospio je u žižu javnosti jer je podnio tužbu protiv generalnog sekretara NATO-a, Jensa Stoltenberga. On smatra da je Stoltenberg, u suštini, kriv za napad Rusije na Ukrajinu.  

Regionalni portali i neki korisnici društvenih mreža brzo su se “uhvatili” za Pasenovu tužbu i plasirali naslov: (1, 2, 3,4) (arhivirano: 1, 2, 3, 4, 5

Skandal! Pariz se okreće protiv Stoltenberga?! Njegova “laž” i greška dovela do rata u Ukrajini 

Portal Informer je u međuvremenu dao isti naslov, ali prethodno je imao nešto modifikovanu verziju: 

Skandal! Praiz se okrenuo protiv Stoltenberga! Tuži ga zbog laži koje su dovele do rata u Ukrajini 

Pasen je dao intervju za jedan francuski, ne tako popularan, medij. Naslov tog teksta je: 

Patrick Pasen: Gospodin Stoltenberg je lagao i to je ubrzalo rat. 

Dakle, i originalna verzija ove priče ima drugačiji naslov u odnosu na onaj koji su plasirali regionalni mediji. 

Pasen svakako ima pravo na svoje mišljenje, kao i pravo da to mišljenje iznese. Međutim, oprobani recept ruske ili pro-ruske propagande je isti, kao što smo već pisali. Neko se potrudi da “iz naftalina” izvadi jednu ovakvu informaciju, predimenzionira je i plasira kao činjenično stanje. U ovom slučaju, moglo bi se reći da se kompletna Francuska okomila na Stoltenberga, te da ne postoji povjerenje između jedne od bitnijih članica NATO-a i glavnog stožera. To, u ovom slučaju, nije  tačno.   

Iako je ta veza s vremena na vrijeme bila na relaciji toplo-hladno, posljednja dešavanja u vidu stavljanja francuskog nosača Šarl de Gol pod zajedničku NATO komandu, predstavlja određenje Pariza prema savezu. Rojters piše:  

“Interesovanje Pariza za vježbe i misije NATO-a poraslo je nakon ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine, odražavajući stav da je agresivna Moskva učinila NATO važnijim za francuske bezbjednosne interese.” 

Zbog svega navedenog, sporne objave dobijaju ocjenu – manipulisanje činjenicama. 

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica. 

In this article