Kanadski komičar Nik Nemerof nije umro par dana nakon objavljivanja snimka o vakcini

1842
komicar-nik-nemerof

Agresivno ubjeđivanje ljudu da ne trebaju da se vakcinišu i nuđenje navodnih dokaza za te tvrdnje od strane antivaksera i dalje ne jenjava. Jedna u nizu tih manipulativnih tvrdnji nedavno je objavljenja na već poznatom Fejsbuk profilu koju obiluje neistnim sadržajem u vezi vakcina i koronavirusa, a pominje se kanadski komičar.

U postu u ovoj objavi se navodi:

„Čuveni komičar Nik Nemerof umro u 32 godini života. Tri puta se vakcinisao. Par dana posle tog snimka je umro. Poruku koju šalje ovaj tužno i naivno nastradali mladić je: Budite dosljedni u svojoj gluposti i primite četvrtu, pa i petu ili pak malo porazmislite o svemu….p.s. Bez obzira na sve, žao mi bude kad ovako čujem ispovijest čovjeka koji je stradao od onoga što ljudi upozoravaju sve vrijeme. Bio je naivan, možda je bio dobar čovjek, ali naivnost  ga je koštala života i bude mi ih žao”.

Uz ovaj post je kratki video snimak gdje komičar kaže da neće primiti treću dozu vakcine i dodaje “želite da primate treću dozu? Šta je sljedeće, peta. Ne, hvala”. Nemerof je često objavljivao postove u kojima je ismijavao antivaksere.

Ova manipulativna objava na Fejsbuku je objavljana 3. jula ove godine, dok se pretragom tviter profila Nemerofa dolazi do informacije da je on ovaj snimak objavio 22. avgusta 2021. godine, odnosno, skoro godinu dana ranije. Upravo ta činjenica demantuje tvrdnje iz objave da je komičar umro „par dana posle ovog snimka“.

Osim toga, nema podataka od čega je on umro. Prema čitulji koju je objavila pogrebna kuća u Montrealu komičar Nik Nemerof je umro iznenada 27. juna 2022. godine, dok je njegov menadžer Morgan Flod za kanadski CBC izjavio da je komičar umro u snu, ne navodeći uzrok smrti.

Ovu objavu ocjenjujemo kao “manipulisanje činjenicama”. Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

Edit 15.07.2022.

Izmijenjen je naslov da preciznije izrazi zaključak analize. Prvobitno je tekst nedovoljno precizno bio naslovljen “Kanadski komičar Nik Nemerof nije umro par dana nakon vakcinisanja”.

In this article