Ajfelova kula u plastu sijena – nestvarna scena u gradu svjetlosti  

553

Farmeri u Francuskoj, ali i drugim evropskim zemljama protestuju, a protesti često znaju da posluže kao gorivo za raspirivanje dezinformacija.  

Jedna takva dolazi nam iz Pariza. Na Fejsbuku se dijeli fotografija na kojoj se može vidjeti Ajfelova kula u pozadini, dok su ispred nje poređana poljoprivredna vozila i stogovi sijena. Fotografiju prate opisi poput: (1, 2, 3, 4, 5, 6

Pogled na Ajfelov toranj ovih dana u Parizu…  

Ovi su riješili da polože slame Ajfelovoj kuli 
Ili Evropskim moćnicima što podržavaju Izrael i ostale cioniste  

Ovako to izgleda kad se narod ujedini za svoja prava i izadje na protest.Prelepi Ajfelov toranj u prelepom pejzazu bala sena.Najnovija atrakcija Pariza i neki novi pogled na Ajfela 

Narativ su preuzeli i regionalni mediji i otišli korak dalje. Jedan od naslova kaže

EVROPA NA IVICI KATAKLIZME! Francuski farmeri BLOKIRALI BALAMA SENA prestonicu 

Iako zanimljiva, ova fotografija nije stvarna. To se možda može uočiti i golim okom. Ali, da ne bi bilo zabune, pretragom je moguće doći do podatka da je u pitanju plod vještačke inteligencije (AI).  

Na Instagram profilu ifonly.ai, za koji autor kaže da se bavi spajanjem umjetnosti i vještačke inteligencije, fotografija je objavljena prvog februara, uz još nekoliko drugih, koje takođe prave most između grada svjetlosti i sela. Autor je u komentaru jasno naznačio:  

Ovaj serijal je generisan uz pomoć AI-ja na Midjourney-u (AI alat). Da bi se spriječile bilo kakve „lažne vijesti“ u vezi sa fotografijama, navedite prilikom dijeljenja da to nisu stvarne, već fotografije generisane vještačkom inteligencijom. 

Međutim, uprkos pojašnjenju autora, fotografije Pariza “okupanog” u sijenu već su otišle u raznim pravcima i prate ih razni narativi, kao što je moguće zaključiti iz sekcije komentara na Instagramu. 

Fotografijom se bavio i Forbes.  

Pomenute objave dobijaju ocjenu – lažna vijest.  

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article