Vještačka inteligencija (AI) više nije novost i na internetu se mogu pronaći razni besplatni alati sa kojima se bilo ko može poigrati. Nažalost, u dezinformacionom svijetu oni se koriste za širenje lažnih vijesti i kreiranje lažnih narativa, o čemu smo već pisali.  

AI je, naravno, pod lupom najvećih svjetskih tehnoloških kompanija. Jedna od njih svakako je i Majkrosoft. Njen prvi čovjek, Satja Nadela, gostovao je na NBC-u i u intervjuu sa voditeljem Lesterom Holtom govorio na tu temu.  

The people’s voice, najpoznatiji fake news portal na svijetu, ispratio je intervju i objavio tekst pod naslovom: “Majkrosoft će onesposobiti računare korisnika koji dijele „sadržaj koji nije mejnstrim onlajn”. Nadela je pogrešno interpretiran, a takva pogrešna interpretacija stigla je i do naših krajeva. U nekoliko objava na Fejsbuku (1, 2, 3) navodi se:  

Bil Gejts je počeo da uvodi novi oblik digitalnog fašizma 
Microsoft je počeo da radi na onemogućavanju računara korisnika koji objavljuju vesti koje se razlikuju od zvanične američke „demokratske“ agende. 
Kompanija kreće u opasan društveni eksperiment. Sloboda izražavanja misli i deljenja vesti uskoro će biti u rukama zapadne elite – sa njenim izopačenim vrednostima koje su daleko od idealnih. Sve ovo vodi ka izgradnji novog oblika digitalnog fašizma. 

U dvije od tri objave postavljen je printskrin naslova sa The people’s voice-a, u kojem je sadržana i fotografija osnivača i dugogodišnjeg čelnika Majkrosofta, Bila Gejtsa.  

Gejts od 2000. nije direktor Majkrosofta, a od 2020. više nije ni u bordu direktora. 

Što se tiče Nadelinog izlaganja, ono nema suštinske veze sa pisanjem The people’s voice-a da će Majkrosoft onesposobljavati računare. Nadela je odgovarao na pitanja o AI-u i sponi sa dezinformacijama i lažnim vijestima, posebno u ovoj godini kada se u SAD održavaju predsjednički izbori. 

Na jedno od pitanja je odgovorio:  

“Mislim da radimo sav posao u tehnološkoj industriji oko obilježavanja i otkrivanja deepfake-a i content ID-a. Iskreno govoreći, biće dovoljno i više tehnologije da bismo mogli da identifikujemo probleme oko dezinformacija.” 

Ovom temom bavile su se i kolege iz Snopes-a. 

Ono što The people’s voice i mnogi na društvenim mrežama spore je – namjera velikih korporacija, kao i svjetskih vlada da uvedu red u onlajn prostor. Jedan od načina za to je i DSA – akt Evropske unije. Negatori tih principa, takav vid kontrole nazivaju cenzurom ili, kao u ovom slučaju – digitalnim fašizmom. 

Kako god, The people’s voice je omašio, a sa njim i neki korisnici društvenih mreža čije objave dobijaju ocjenu – teorija zavjere.  

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza. 

In this article