Rusija do Teksasa: Kako je guverner Abot “hvalio” Putina 

491

I dalje je na snazi raskol između vlade Teksasa i federalne vlade SAD oko ilegalnih migracija. Do sada smo mogli čuti dezinformacije da je u tamo ratno stanje, da su tenkovi na ulicama, da hrpe kamiona idu na jug kako bi se pridružili protestima protiv migranata, pa i da su farmeri dali masovnu podršku.  

Sada se širi navodni govor guvernera Teksasa, Grega Abota. U njemu Abot navodno kaže da bi predsjednik SAD, Džo Bajden, trebalo da se ugleda na svog ruskog kolegu, Vladimira Putina. RT Balkan  kaže

Guverner Teksasa: Bajden treba da uči od Putina 

U tekstu se navodi da je Abot rekao:  

“Samo kada bi se predsednik bavio stvarnim unutrašnjim problemima i prestao sa pokušajima da se igra sa Putinom, od kog treba da nauči kako da radi u interesu sopstvene države, sve bi bilo drugačije”, naglasio je Abot. 

Vijest je brzo počela da se širi društvenim mrežama. (1, 2, 3) (arhivirano ovdje, ovdje, ovdje

Isječak Abotovog govora na RT-u propraćen je ruskim titlovima, a zapravo se radi o intervjuu za Foks. Međutim, Abot ništa slično nije rekao i audio je modifikovan. 

U momentu u kojem Abot navodno govori kako bi Bajden trebalo da se ugleda na Putina, kadar prelazi sa njega na pokrivalice migranata u Teksasu, tako da ostaje samo audio. To znači da je onima koji su modifikovali Abotov glas posao bio olakšan.  

Na sajtu Foksa moguće je pronaći originalan video i čuti da je Abot u spornom momentu zapravo govorio o migracionim politikama Donalda Trampa. 

Iz Foksa je potvrđeno Rojtersu da je sporni isječak modifikovan.  

Zbog očigledne razlike između originalnog i modifikovanog sadržaja, objava RT-a dobija ocjenu – lažna vijest.  

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

Edit: 9.2.2024.

Portal RT Balkan objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

In this article