Aktivistu URA predstavili kao čovjeka koji kupuje glasove za DPS

1380

Lokalni izbori u Nikšiću prethodnih dana i nedelja bili su predmet manipulacija, povod za lažne i neprovjerene vijesti. Tokom izbornog dana u ovom gradu, broj takvih objava dostigao je vrhunac.

Na društvenim mrežama, u prijepodnevnim časovima pojavila se informacija koju je prvi plasirao Narodni pokret, nikšićkog biznismena Miodraga Dake Davidovića, a u kojoj je navedeno da je otkrivena osoba koja kupuje glasove.

Iz Građanskog pokreta URA, oglasilisu se navodeći da se radi o njihovom kandidatu za odbornika, koji ne kupuje glasove, već „pruža logističku podršku“.

Narodni pokret jeste uklonio objavu, ali je ona ipak poslužila medijima u Srbiji kao povod za vijesti dana.

Tako su novosti.rs na osnovu pomenute fotografije odbornika URA, objavile da DPS Mila Đukanovića potkupljuje birače.

Srpski tabloid Alo.rs prenosi kako su „Milovi ljudi uhvaćeni na delu“.

-Sramna izborna krađa u Nikšiću, kupuju se lične karte i plaćaju glasovi! (VIDEO) – piše u naslovu teksta ovog srpskog tabloida, a u kojem se koristi slika koju je lansirao Davidović.

Kurir je objavio istu fotografiju navodeći da se „sumnja se da DPS Mila Đukanovića potkupljuje birače.

S obzirom na to da je iz GP URA objašnjeno da je u pitanju njihov aktivista, objave portala Novosti, Alo i Kurir dobijaju ocjenu lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Portal Kurir objavio je ispravku u svom origanalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

Novosti: Lažna vijest | Alo: Lažna vijest | Kurir: Lažna vijest,Demantovano

In this article