Lokalni izbori u Nikšiću izazvali su veliku pažnju domaćih i regionalnih medija, koji nijesu uvijek na vjerodostojan način prenosili dešavanja u tom gradu.

Među njima je i portal Novosti koji je na manipulativan način prikazao događaj na biračkom mjestu 118 u naselju Dragova Luka u Nikšiću.

U tekstu pod naslovom „SKANDAL: Pogledajte šta radi DPS sa kutijom punom glasova (VIDEO) Novosti navode:

“Pojavio se još jedan snimak na kom se vidi kako članovi DPS pokušavaju da prisvoje glasačke kutije u Nikšiću. Tim povodom se danas oglasio i nosilac liste “Za budućnost Nikšića” Marko Kovačević, koji je objasnio šta se dešavalo na glasačkom mjestu 118 Dragova Luka. On je rekao da je došlo do problema kada birački odbor nije dozvolio predstavnicima opozicije da zajedno ponesu glasačku kutiju za glasanje putem pisma. Kovačević je rekao da je opoziciji rečeno da mogu da ih prate kolima i da je isti problem bio i na drugim biračkim mestima” navodi se u tekstu koji prati petominutni video snimak sa birališta.

Tvrdnja u naslovu da je riječ o kutiji “punoj glasova”, neistinita je kao i navodi iz teksta  da “DPS pokušava da prisvoji glasačke kutije u Nikšiću”.

Neistinita je i tvrdnja da je riječ o “još jednom snimku”, jer do zatvaranja biračkih mjesta nije se pojavio nijedan snimak na kome se može vidjeti da DPS “prisvaja glasačke kutije”.

U pitanju je jedna glasačka kutija koju su članovi biračkog odbora sa glasačkog mjesta 118 trebali da ponesu na mjesto gdje je trebalo da se obavi glasanje putem pisma i koja je izazvala sporenje između njih o tome kako će biti ponijeta do glasača.

Informacija o dešavanjima na biračkom mjestu 118 u Dragovoj Luci u medije je najprije dospjela kroz nepotpisano saopštenje nikšićkog Opštinskog odbora DPS –a  u kome se navodi da je došlo do nasilnog upada na biračko mjesto br 118 od strane  nosioca liste  “Za budućnost Nikšića” Marka Kovačevića, da je otet birački materijal, jedna osoba pretučena, a birački odbor spriječen da izađe na teren.

Da “DPS pokušava da prisvoji glasačke kutije” izvijestili su i KurirAlo i In4s.

Međutim, ove tvrdnje je ubrzo demantovala Uprava policije.

“Tokom glasanja na biračkom mjestu br.118 došlo je do nesporazuma između članova biračkog odbora, a vezano za glasačku kutiju koja je bila namjenjena za glasanje putem pisma. Događaj je prijavljen policiji i pripadnici Uprave policije su odmah izašli na lice mjesta”., piše u saopštenju Uprave policije, koje su prenijele “Vijesti”.

Konstatovano je, kako ističu iz UP, da glasačka kutija nije ukradena i da nije oštećena, “nalazila se u vozilu kojim su članovi biračkog odbora trebali da se upute na lokacije gdje su građani trebali da ostvare pravo glasa putem pisma”.

“Vijesti” su u istom tekstu prenijele i stav posmatrača Centra za monitoring izbora (CEMI) u vezi  tog dogđaja.

“Nakon što su članovi biračkog odbora uzeli kutiju za glasanje putem pisma i stavili je u auto da bi krenuli ka licima koja treba da glasaju, ista je od predstavnika koalicije ‘Za budućnost Crne Gore’, u prisustvu nosioca te liste, oduzeta i stavljena u automobil predstavnika koalicije. Na biračkom mjestu je registrovano i veliko prisustvo neidentifikovanih lica koji su pripadali različitim grupama, i umalo je došlo do sukoba između njih”, navode iz CEMI.

Glasanje na tom biračkom mjestu je usljed navedenih zbivanja privremeno prekinuto. Policija je stigla na mjesto incidenta.

“Prema informacijama naših posmatrača, policija nije intervenisala, već je posredovala između 2 suprostavljene grupe neidentifikovanih lica. Nakon posredovanja predstavnika policije glasačka kutija je vraćena članovima biračkog odbora. Situacija je normalizovana i biračko mjesto je otvoreno. Nakon ovoga incidenta pojačano je prisustvo uniformisane policije na ulicama Nikšića”, dodali su iz Cemija.

Pošto je događaj sa glasačkom kutijom na biračkom mjestu 118 u Dragovoj Luci u Nikšiću iskorišten da na manipulativan način prezentuje čitaocima da DPS pokušava da prisvoji pune glasačke kutije ovu objavu ocjenjujemo kao “manipulaciju činjenicama”.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

Portal In4s objavio je ispravku u svom origanalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

Novosti: Manipulisanje činjenicama | Kurir: Manipulisanje činjenicama | Alo: Manipulisanje činjenicama | IN4s: Manipulisanje činjenicama,Demantovano

Edit: 11.5.2023.

Portal Kurir.rs objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

In this article