dezinformacije-u-ukrajini

Rat koji odnedavno traje u Ukrajini izazvao je haotično stanje širom države. To je doprinijelo tome da više od dva miliona građana pobjegne iz zemlje, a mnogi od njih ostali su bez svojih domova koji su praktično preko noći nestajali tokom ruske vojne invazije.

Novonastala situacija, kako pišu pojedini mediji, dovela je i do porasta kriminalnih aktivnosti unutar Ukrajine, odnosno krađe u gradovima zahvaćenim ratom.

O ovoj temi bilo je riječi i na Fejsbuku i Tviteru, pa je tako jedan korisnik podijelio istu informaciju dodajući fotografiju muškarca koji je vezan za stub ulične rasvjete.

„Veseli se kućni domaćine. Inače kralj im nije otvara izvisili su. Slika lijevo kako završavaju kad ih uhvati Ruska vojska“, navodi se u objavi.

Sa druge strane, pojedinci tvrde da se vezivanjem za ulične stubove ponižavaju Rusi u Ukrajini.

Britanski Dejlistar objavio je članak pod naslovom „Ukrajinci za stubove rasvjete lijepe pljačkaše koji pokušavaju da iskoriste rusku invaziju“.

„Ukrajinski građani pribjegli su lijepljenju pljačkaša za telefonske i rasvjetne stubove nakon što su lokalni mediji izvijestili o porastu pljački tokom ruske invazije na zemlju. Uzimajući stvari u svoje ruke, ukrajinski građani su se udružili i počeli da lijepe pljačkaše za stubove u nadi da će ih spriječiti da iskoriste rusku invaziju. Jedan korisnik tvitera podijelio je fotografije vezanih lopova rekavši da je u redu ako ne žele da uzmu oružje i bore za svoju zemlju kao većina Ukrajinaca, ali da ne smiju dalje da pljačkaju kuće i preduzeća“, navodi Dailystar u čijem članku se nalazi fotografija vezanog za stub, koja je podijeljena u fejsbuk postu.

O istom fenomenu ponižavanja onih koji koriste priliku za sopstveni profit pisao je i Njuzvik.

„Postoje navodi o pljačkama u područjima širom zemlje od kada je počela invazija. Kriminalci targetiraju supermarkete, benzinske pumpe i banke. Civili su uzeli stvar u svoje ruke i pokušavaju da riješe problem“, piše Njuzvik.

Fotografije vezanih pljačkaša koje su prenijeli brojni mediji, najprije je objavio kolumnista Foreign Policy-a iz Ukrajine, Vladislav Davidzon.

„Ukrajinci lijepe pljačkaše širom zemlje za telefonske i stubove od rasvjete koristeći užad i samoljepljivu traku“, piše u opisu slike na kojoj se vidi vezani muškarac.

O sličnim “poduhvatima” pisao je i Korespodent.

Dakle, nigdje nema pomena o tome da lopove kažnjava ruska vojska ili da je u pitanju ponižavanje Rusa u Ukrajini.

Zbog svega navedenog fejsbuk objavu ocijenili smo kao dezinformaciju.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

In this article