dezinformacije-u-ukrajini

Rat koji odnedavno traje u Ukrajini izazvao je haotično stanje širom države. To je doprinijelo tome da više od dva miliona građana pobjegne iz zemlje, a mnogi od njih ostali su bez svojih domova koji su praktično preko noći nestajali tokom ruske vojne invazije.

Novonastala situacija, kako pišu pojedini mediji, dovela je i do porasta kriminalnih aktivnosti unutar Ukrajine, odnosno krađe u gradovima zahvaćenim ratom.

O ovoj temi bilo je riječi i na Fejsbuku i Tviteru, pa je tako jedan korisnik podijelio istu informaciju dodajući fotografiju muškarca koji je vezan za stub ulične rasvjete.

Sa druge strane, pojedinci tvrde da se vezivanjem za ulične stubove ponižavaju Rusi u Ukrajini.

Britanski Dejlistar objavio je članak pod naslovom „Ukrajinci za stubove rasvjete lijepe pljačkaše koji pokušavaju da iskoriste rusku invaziju“.

O istom fenomenu ponižavanja onih koji koriste priliku za sopstveni profit pisao je i Njuzvik.

Fotografije vezanih pljačkaša koje su prenijeli brojni mediji, najprije je objavio kolumnista Foreign Policy-a iz Ukrajine, Vladislav Davidzon.

O sličnim “poduhvatima” pisao je i Korespodent.

Dakle, nigdje nema pomena o tome da lopove kažnjava ruska vojska ili da je u pitanju ponižavanje Rusa u Ukrajini.

Zbog svega navedenog fejsbuk objavu ocijenili smo kao dezinformaciju.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

In this article