putin-dezinformacije

Dok u Ukrajini padaju rakete i stradaju ljudi, s druge strane onlajn mediji i društvene mreže pucaju od dezinfomracija i lažnih vijesti. Zloupotrebljavaju se video sadržaji, fotografije, ali i pripisuju lažne izjave liderima, u ovom slučaju, predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu. 

Na Fejsbuk stranici Vijesti iz Crne Gore, objavljena je, navodno Putinova izjava, gdje je dodata fotografija iz crkve na kojoj se krsti.

“Ne treba gledati na Zapad. Mi za njih nikada nećemo biti dobri, jer smo pravoslavci. Nećemo im biti dobri čak ni ako im damo celu našu zemlju, a sebe pretvorimo u njihove robove. Nas bi odavno uništili, zasuli bi nas raketama i bombama, kad bi tamo, na Zapadu, verovali da za to kao odgovor ne bi dobili po zubima. “

Vladimir Putin

To nije izjava predsjednika Rusije, već Igora Pšenjičnikova, politikologa i urednika političke rubrike na portalu Carigrad. Cijeli tekst, u kojem je dio koji je gore pripisan Putinu, objavljen je još 2014.godine na portalu IN4S, a koji potpisuje Pšenjičnikov.  Isti tekst, sa istim potisom objavljen je I na portalu balkanpress.

Da je Pšenjičnikov podržavalac Putina može se zaključiti po brojnim kolumnama i komentarima koje objavljuje na portalu Carigrad , što ponekada prenose i mediji sa ovih prostora

Zbog svega navedenog ovoj objavi dajemo ocjenu ‘dezinformacija’.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

In this article