Američki general nije rekao da Rusija “dobija rat u Ukrajini” 

487

Nedavno je održano saslušanje pred Odborom za oružane snage Predstavničkog doma Kongresa Sjedinjenih Američkih Država (SAD), što je zainteresovalo pojedine medije.  

Razlog je navodna izjava komandanta NATO snaga za Evropu i generala Oružanih snaga SAD-a, Kristofera Kavolija, da će Rusija pobjediti u ratu protiv Rusije. 

“Američki General: Rusija zapravo dobija rat u Ukrajini”, naslov je teksta objavljenog na portalu Nulta Tačka. 

Informaciju su prenijeli i korisnici društvenih mreža. (1, 2

General Oružanih snaga SAD-a je zaista naveo da „veći dio ruske vojske nije negativno pogođen ovim sukobom“, kako je to i prenio portal Nulta Tačka. 

Međutim, na snimku sa saslušanja, dostupnom na veb sajtu i Ju Tjub kanalu Odbora za oružane snage Kongresa, se ni u jednom dijelu ne može čuti da Kavoli izgovara da “Rusija pobeđuje u ratu sa Ukrajinom”. 

Komentarišući generalno situaciju u vezi sa rusko-ukrajinskom sukobom Kavoli je kazao: 

“Čak i ako smo prilično optimistični po pitanju budućnosti Ukrajine, rat je daleko od završetka. Rusija ostaje akutna prijetnja evroatlantskoj bezbjednosti. Strategija nacionalne odbrane s pravom nam skreće pažnju na ovo. Rusija, naravno, nije jedini problem u Evropi. Kina nastavlja da povećava svoje prisustvo i uticaj na nas, a to predstavlja rizik za Sjedinjene Države, saveznike, partnere i njihove interese”. 

Generalu je tokom saslušanja postavljeno pitanje šta bi se dogodilo ukoliko bi Ukrajina izgubila, a Rusija pobijedila. 

“Iz vojne perspektive, koja zavisi od toga šta podrazumijevamo pod pobjedom i gdje će se ruske snage geografski zaustaviti, kakve će sposobnosti imati, onda će to naravno značiti da treba da zauzmemo poziciju odvraćanja ako se oni (Rusi) nađu mnogo zapadnije nego što su do sada uspjeli da stignu”, odgovorio je Kavoli. 

Da američki general nije rekao da Rusija pobjeđuje u ratu sa Ukrajinom utvrdili su svjetski, kao i regionalni faktčekerski portali

Tvrdnju portala Nulta tačka i objave na društvenim mrežama koje se odnose na navodnu izjavu generala Oružanih snaga SAD-a, da Rusija pobjeđuje u ratu protiv Ukrajine ocjenjujemo kao lažnu vijest. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article