Viralne zamke: Vakcine, igračke i grafen oksid  

428

Pandemija koronavirusa, kaže naučna zajednica, konačno je pod kontrolom ali se ne nazire kraj teorijama zavjere koje su i dalje zavijene u staro ruho dok slušamo kako, nakon vakcinacije, našim venama protiče grafen oksid.  

“A ko će da ukroti ovu ljigavu masu unutar tela??? 

P.s.Magnetna sluz, grafen-nano robot … 
Ne zaboravite, grafen oksid je prisutan u vakc💉ini protiv cov-19…”, navodi se u jednoj Facebook objavi.  

Opis prati video snimak na kojem je prikazana crna masa koja navodno predstavlja grafen oksid, a koja se kreće po ruci. 

Međutim, neke stvari baš su kako i izgledaju – nerealne. 

Iako do izvora ovog video snimka nismo mogli doći koristeći internet alate, za jednu gotovo istu ,,crnu masu” prethodno smo našli Jutjub video koji prikazuje kako se pravi sličan eksperiment zarad dječje razonode. Takvih ideja ima na pretek a kako kod hemijskih reakcija obično biva, pojedini dječji ,,ljigavci” mogu se ,,kretati”. 

Tačno je da se razmatra upotreba grafen oksida u pojedine medicinske svrhe ali ne i da se isti nalazi u sastavu vakcina protiv koronavirusa.  
 
Grafen oksid nastaje oksidacijom grafita, a kada se hemijski redukuje, može stvoriti grafen koji je opisan kao „najjači, najtanji i najprovodljiviji materijal na zemlji“. Grafen oksid je jedinjenje koje sadrži ugljenik, kiseonik i vodonik i koristi se kod senzora, u tekstilnoj industriji, pa i medicini. Jeftin je, lako dostupan i rastvorljiv u vodi, pa može biti odlično rješenje za pomoć pri apsorpciji ljekova.  
 
Međutim, kao što smo već ranije (u više navrata) pisali – ne postoje nikakvi dokazi koji bi potvrdili njegovo prisustvo u vakcinama.    

Ova objava je teorija zavjere.  

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza. 

In this article