“Solani zabranjen ulazak u SAD” bio je naslov tekstova u brojnim domaćim medijima koji ukazuju na to da bivši generalni sekretar NATO-a Havijer Solana ne može ući u SAD.

U naslovu i tekstu koji je objavljen na portalu Borba navodi se:

Na portalu Analitika naslov je bio “Pais: Solani zabranjen ulazak u SAD”, što se navodi i u tekstu koji slijedi.

Sličan sadržaj je i na portalu Blic.rs. Nakon naslova “Havijeru Solani ZABRANJEN ulazak u SAD”, slijedi tekst u kojem se navodi:

I Sputnjik je objavio tekst sa istim početkom, pod naslovom “Amerika zabranila ulazak u zemlju prevodniku bombradovanja Jugoslavije”. 

Tekst pod naslovom “Solani zabranjen ulazak u SAD” objavljen je i na portalu Vijesti online, ali se u njemu navodi:

Svi mediji su kao izvor za ovu informaciju koristili španski mediji El Pais koji je objavio tekst pod naslovom “SAD nije dala dozvolu Solani za ulazak”.

U nastavku teksta se navodi da je Solani odbijen elektronski zahtjev za putovanje u SAD zato što je ranije posjetio Iran, jednu od zemalja sa Trampove crne liste.

Tragom ove informacije provjeravali smo da li je tačno da je Solani zabranjen ulaz u SAD, kako se navodi u naslovu teksta i u tekstu objavljenom na portalima Borba i Analitika, kao i da li je naslov teksta objavljen na portalu Vijesti usklađen sa sadržajem teksta koji najavljuje.

Prevodom izvornog teksta iz El Pais-a utvrdili smo da je Solana trebalo da putuje u SAD da  bi održao govor u Institutu Brukings u Vašingtonu, ali mu je elektronski sistem autorizacije automatski odbio prijavu jer je posjećivao neku od sedam zemalja pogođenih zabranom putovanja u SAD (Irak, Sirija, Iran, Sudan, Libija, Somalija i Jemen).

Elektronski sistem za autorizaciju putovanja (Electronic System for Travel Authorization – ESTA) je automatizovani sistem koji omogućava posjetiocima da putuju u SAD u okviru Visa Waiver programa, koji dozvoljava građanima određenih zemalja (uključujući zemlje EU) da borave u SAD turistički, poslovno ili dok su u tranzitu do 90 dana bez potrebe za dobijanjem vize.

Međutim, strani državljani koji su posjetili neku od zemalja sa “crne liste” nakon 1. marta 2011. godine, nemaju pravo na povoljnosti u okviru ESTA sistema i umjesto toga moraju da podnesu zahtjev za izdavanje vize. Ovo dalje nema veze sa dozvolom ili zabranom ulaza u SAD, jer je to u nadležnosti posebne službe za carine i zaštitu granica, čiji službenici utvrđuju prihvatljivost prilikom dolaska putnika.

To bi značilo da za putovanje u SAD mora dobiti vizu kao da nije državljanin zemlje oslobođene tog zahtjeva.

U tekstu se navodi i da je Solana negirao incident i kazao da je u procesu dobijanja vize.

Medijima nije bilo zanimljivo da isprate da li je Solana na kraju dobio vizu, tako da smo ostali uskraćeni za tu informaciju.

S obzirom da smo provjerom informacija utvrdili da je u izvornom tekstu pojašnjeno da Solani nije zabranjen ulazak u SAD, možemo zaključiti da su portali Borba i Analitika naslovom i tekstom objavile dezinformaciju.

Dezinformaciju su objavili i Sputnjik, Analitika, Blic i Kurir. Tekst na portalima B92 i Vijesti online zbog senzacionalističkog naslova koji netačno najavljuje sadržaj koji slijedi, ocjenjujemo kao klikbejt.

(Raskrinkavanje.me)

Portal Kurir i portal Analitika objavili su ispravku u svom origanalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovali prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

Borba: Dezinformacija | Portal Analitika: Dezinformacija | Vijesti online: Dezinformacija,Klikbejt | Blic.rs: Dezinformacija,Klikbejt | Kurir: Dezinformacija,Klikbejt,Demantovano | B92: Dezinformacija,Klikbejt,Demantovano | Sputnik: Dezinformacija,Klikbejt,Demantovano