“Solani zabranjen ulazak u SAD” bio je naslov tekstova u brojnim domaćim medijima koji ukazuju na to da bivši generalni sekretar NATO-a Havijer Solana ne može ući u SAD.

U naslovu i tekstu koji je objavljen na portalu Borba navodi se:

Sjedinjene Američke Države su zabranile ulazak bivšem generalnom sekretaru NATO-a i nekadašnjem španskom ministru spoljnih poslova Havijeru Solani, nakon što je on putovao u Iran, zemlju koju je predsjednik Donald Tramp stavio na svoju crnu listu.

Na portalu Analitika naslov je bio “Pais: Solani zabranjen ulazak u SAD”, što se navodi i u tekstu koji slijedi.

Sjedinjene Američke Države zabranile su ulazak u zemlju Havijeru Solani, bivšem generalnom sekretaru NATO-a i nekadašnjem španskom ministru spoljnih poslova, nakon što je putovao u Iran, jednu od zemalja koju je američki predsjednik Donald Tramp stavio na “crnu listu”.

Sličan sadržaj je i na portalu Blic.rs. Nakon naslova “Havijeru Solani ZABRANJEN ulazak u SAD”, slijedi tekst u kojem se navodi:

Sjedinjene Države su zabranile ulazak bivšem generalnom sekretaru NATO i nekadašnjem španskom ministru spoljnih poslova Havijeru Solani, nakon što je on putovao u Iran, zemlju koju je predsednik Donald Tramp stavio na svoju crnu listu.

I u Kuriru nakon naslova “Američki šamar Solani: Stavljen na crnu listu, zabranjen mu ulazak u SAD”, slijedi:

Sjedinjene Američke Države zabranile su ulazak u zemlju Havijeru Solani, bivšem generalnom sekretaru NATO i nekadašnjem španskom ministru spoljnih poslova, nakon što je putovao u Iran, jednu od zemalja koju je predsednik SAD Donald Tramp stavio na svoju “crnu listu”.

I Sputnjik je objavio tekst sa istim početkom, pod naslovom “Amerika zabranila ulazak u zemlju prevodniku bombradovanja Jugoslavije”. 

Tekst pod naslovom “Solani zabranjen ulazak u SAD” objavljen je i na portalu Vijesti online, ali se u njemu navodi:

Bivšem generalnom sekretaru NATO Havijeru Solani odbijena je američka viza, zbog putovanja u Iran, zemlju koja je na crnoj listi SAD, piše “Pais”.

Slično je objavljeno i na portalu B92. Naslov teksta “Havijeru Solani zabranjen ulazak u SAD”, dok se u tekstu navodi:

Bivšem generalnom sekretaru NATO Havijeru Solani odbijena američka viza, zbog putovanja u Iran, zemlju koja je na crnoj listi SAD, piše “Pais”.

Svi mediji su kao izvor za ovu informaciju koristili španski mediji El Pais koji je objavio tekst pod naslovom “SAD nije dala dozvolu Solani za ulazak”.

U nastavku teksta se navodi da je Solani odbijen elektronski zahtjev za putovanje u SAD zato što je ranije posjetio Iran, jednu od zemalja sa Trampove crne liste.

Tragom ove informacije provjeravali smo da li je tačno da je Solani zabranjen ulaz u SAD, kako se navodi u naslovu teksta i u tekstu objavljenom na portalima Borba i Analitika, kao i da li je naslov teksta objavljen na portalu Vijesti usklađen sa sadržajem teksta koji najavljuje.

Prevodom izvornog teksta iz El Pais-a utvrdili smo da je Solana trebalo da putuje u SAD da  bi održao govor u Institutu Brukings u Vašingtonu, ali mu je elektronski sistem autorizacije automatski odbio prijavu jer je posjećivao neku od sedam zemalja pogođenih zabranom putovanja u SAD (Irak, Sirija, Iran, Sudan, Libija, Somalija i Jemen).

Elektronski sistem za autorizaciju putovanja (Electronic System for Travel Authorization – ESTA) je automatizovani sistem koji omogućava posjetiocima da putuju u SAD u okviru Visa Waiver programa, koji dozvoljava građanima određenih zemalja (uključujući zemlje EU) da borave u SAD turistički, poslovno ili dok su u tranzitu do 90 dana bez potrebe za dobijanjem vize.

Međutim, strani državljani koji su posjetili neku od zemalja sa “crne liste” nakon 1. marta 2011. godine, nemaju pravo na povoljnosti u okviru ESTA sistema i umjesto toga moraju da podnesu zahtjev za izdavanje vize. Ovo dalje nema veze sa dozvolom ili zabranom ulaza u SAD, jer je to u nadležnosti posebne službe za carine i zaštitu granica, čiji službenici utvrđuju prihvatljivost prilikom dolaska putnika.

To bi značilo da za putovanje u SAD mora dobiti vizu kao da nije državljanin zemlje oslobođene tog zahtjeva.

U tekstu se navodi i da je Solana negirao incident i kazao da je u procesu dobijanja vize.

Medijima nije bilo zanimljivo da isprate da li je Solana na kraju dobio vizu, tako da smo ostali uskraćeni za tu informaciju.

S obzirom da smo provjerom informacija utvrdili da je u izvornom tekstu pojašnjeno da Solani nije zabranjen ulazak u SAD, možemo zaključiti da su portali Borba i Analitika naslovom i tekstom objavile dezinformaciju.

Dezinformaciju su objavili i Sputnjik, Analitika, Blic i Kurir. Tekst na portalima B92 i Vijesti online zbog senzacionalističkog naslova koji netačno najavljuje sadržaj koji slijedi, ocjenjujemo kao klikbejt.

(Raskrinkavanje.me)

Portal Kurir i portal Analitika objavili su ispravku u svom origanalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovali prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

Borba: Dezinformacija | Portal Analitika: Dezinformacija | Vijesti online: Dezinformacija,Klikbejt | Blic.rs: Dezinformacija,Klikbejt | Kurir: Dezinformacija,Klikbejt,Demantovano | B92: Dezinformacija,Klikbejt,Demantovano | Sputnik: Dezinformacija,Klikbejt,Demantovano