Domaći mediji su na različiti način interpretirali izjavu evropskog zvaničnika o britanskim medijima

Portal Sloboda objavio je 07. oktobra tekst pod naslovom “Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker insistira da se mora ograničiti sloboda medija” u kojem se navodi:

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker insistira da se mora ograničiti sloboda medija, piše britanski Gardijan.

Identičan tekst objavio je i portal IN4S pod naslovom “Pravo lice EU: Junker traži ograničenje slobode medija”.

Na kraju teksta se navodi Junkerova izjava koji govori o tome da li će mu nakon Bregzita nedostajati britanski mediji.

“Neće mi nedostajati. Oni ne poštuju ljudska prava političara uopšte. I sloboda štampe mora imati granice”

Ovu informaciju objavili su brojni regionalni mediji (Blic, Srna,Vesti.rs, RTRS, Srpska info,…) ali je njihov naslov u skladu sa tekstom bio “Junker: Moraju postojati granice u slobodi medija”.

U tekstovima koji su objavljeni na portalima Sloboda i IN4S se kao izvor navodi britanski Gardijan, dok su ostali regionalni portali kao izvor koristili britanski Indipendent.

Gardijanov tekst nosi naslov “Junker: Britanski mediji ne poštuju ljudska prava političara”, a donosi izjavu da je predsjednik EK optužio britanske medije da ne poštuju ljudska prava političara i kazao da moraju postojati granice u slobodi štampe.

Analizirajući objavljene tekstove na portalima Sloboda i IN4S provjeravali smo:

  • Da li su naslovi ispravno najavljuju sadržaj koji slijedi?

Oba teksta u većem dijelu sadrže parafraze, a Junkerova izjava koja se nalazi kraju teksta je u suprotnosti sa naslovima.

Tekst obiluje “detaljima” iz života koji nemaju veze sa naslovom – da “voli dobru čašicu”, te da mu je otac u Drugom svjetskom ratu ratovao na strani Hitlera..

U naslovu se navodi da Junker insistira da se mora ograničiti sloboda medija, dok u objavljenom citatu stoji da moraju postojati granice u slobodi medija. To potvrđuje i izvorni tekst koji je objavio Gardijan.

S obzirom da su oba analizirana teksta neoprezno navela senzacionalističke naslove koji nemaju jednako značenje sa onim što je saopštio predsjednik EK, kao i da ti naslovi nijesu usklađeni sa sadržajem teksta, ocjenjujemo ih kao klikbejt.  

Sloboda: Klikbejt | IN4s: Klikbejt