Je li Vučić spas za srpski narod u Crnoj Gori vidio u aktuelnoj ili nekoj budućoj izvršnoj vlasti…

Dnevni list “Pobjeda” objavio je 6. oktobra 2018. godine tekst sa naslovom

„Vučić kazao Srbima iz Crne Gore da im je jedini spas da uđu u Vladu“.

U tekstu se navodi:

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je na sastanku sa predstavnicima Srba iz Crne Gore koji je održan 5. avgusta da ne bi trebalo da odbiju potencijalni poziv vlasti za formiranje neke vrste prelazne vlade u susret parlamentarnim izborima i popisu stanovništva, jer im je to jedini spas, saznaje Pobjeda.

“Pobjeda” se u tekstu poziva na sopstvene izvore odnosno učesnike sastanka predsjednika Srbije i predstavnika Srba iz Crne Gore, koji je održan 5. avgusta.

Analizom objavljenog teksta uočili smo da naslov teksta „Vučić kazao Srbima iz Crne Gore da im je jedini spas da uđu u Vladu“ navodi čitaoca na zaključak da je predsjednik Srbije eksplicitno poručio Srbima iz Crne Gore da im je jedini spas da uđu u aktuelnu Vladu, a ne neku buduću.  

To ne odgovara sadržini objavljenog teksta. 

Već u prvoj rečenici teksta jasno je da se ne misli na aktuelnu crnogorsku Vladu, već na „neku vrstu prelazne vlade“ koja bi potencijalno bila formirana u susret parlamentarnim izborima i popisu stanovništva i ukoliko bi predstavnici Srba iz Crne Gore dobili poziv da budu dio takve vlade.  

U tekstu se dalje navodi:

Drugi izvor Pobjede koji je takođe bio na tom sastanku kazao je da Vučić nije direktno preporučio Srbima ulazak u Vladu, ali da je ,,sadržaj njegovog govora upućivao na takav zaključak“.

Nakon ovih tvrđenja, upitno je da li je i kako predsjednik Srbije na pomenutom sastanku govorio o ovoj temi. 

Ovaj tekst iz dnevnog lista “Pobjeda” objavili su i portali CDM pod naslovom

“Vučić kazao Srbima iz Crne Gore da im je jedini spas da uđu u Vladu”

Mondo sa naslovom

“Vučić Srbima u CG savjetovao da uđu u Vladu?”

Srbin.info sa naslovom

“POBJEDA: Vučić poručio Srbima iz CG da uđu u vlast sa Milom Đukanovićem?!”

S obzirom na to da naslov teksta ne odgovara sadržini, jer je senzacionalistički i navodi čitaoca na pogrešan zaključak, tekstove u “Pobjedi”, kao i na portalima CDM, Srbin info i Mondo ocjenjujemo kao klikbejt.

(Raskrinkavanje.me)

CDM: Klikbejt | Pobjeda: Klikbejt | Mondo: Klikbejt | Srbin.info: Klikbejt

Edit: 27.6.2023.

Portal Mondo.me objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.