Prvi čovjek Mađarske, Viktor Orban, poznat je kao kontraš u redovima EU. Zbog njegove desne politike, Mađarska trpi velike finansijske gubitke u vidu EU pomoći, a na opasnosti od gubitka tog novca upozoravaju i istaknuti mađarski ekonomisti.  

Jedan od njih je bivši guverner centralne banke, Andraš Simor. On je na mađarskoj televiziji ATV govorio o finansijskim problemima svoje zemlje. Međutim, kada su se regionalni portali dokopali te informacije, za tren su je preoblikovali, promijenili joj suštinu i plasirali – manipulaciju. Glavni naslov koji se izdvaja glasi:  

ZAPADNI MEDIJI PIŠU: Mađarska sprema izlazak iz EU! 

Regionalni portali na svoj način interpretirali su Simorovo gostovanje na mađarskoj televiziji. 

On je u suštini rekao:  

“Ako budžet ne finansira deficit centralne banke, onda je neophodna viša kamata da bi se suzbila inflacija, a na kraju bi narod platio cijenu cijele igre – rekao je Andraš Simor u emisiji Egienes Beszed ATV-a. Bivši predsjednik centralne banke strahuje da će Mađarska istupiti iz Evropske unije zbog vlade.”, navodi se u tekstu ATV-a. 

Dakle, niti je Mađarska najavila izlazak iz EU, kako se može zaklučiti iz klikbejt naslova, niti je to stav vlade, niti je takva situacija izgledna, bar ne za sad. Ne za sad, jer je Orbanova politika Budimpeštu već dobrano udaljila od Brisela, pa takav scenario svakako nije 100 odsto isključen u narednim godinama. Međutim, za sada nema ni riječi o tome.  

U pitanju je komentar bivšeg guvernerna centralne banke, koji upozorava na složenu finansijsku situaciju kod kuće. 

Još jedna bitna stvar u spornom tekstu je to što se autor poziva na “zapadne medije” iako o njima nema ni slova. Ovo je odavno postao prost način da se sličnim manipulacijama i dezinformacijama da na legitimitetu, jer ih je navodno objavio ili prenio neko “sa zapada”. 

Sporne objave dobijaju ocjenu dezinformacija i klikbejt. 

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

Ocjenu “Klikbejt” dobija medijski izvještaj čiji naslov nema uporište u samom tekstu koji slijedi. Ovakvi tekstovi i prilozi imaju cilj da senzacionalističkim naslovom privuku pažnju konzumenta/kinje, obećavajući sadržaj koji zapravo ne postoji i uglavnom se kreiraju iz finansijskog interesa odnosno zbog povećanja čitanosti. 

In this article