Antibiotik ne sadrži grafen, već boju koja je bezbjedna za ljude 

509

Posljednja u nizu kreativnih dezinformacija u vezi sa grafen oksidom je da se on nalazi u antibioticima. Facebookom se širi video koji je navodni dokaz da se u kapsuli antibiotika flukloksacilin nalazi grafen oksid, a koji je objavljen uz opis: 

„Grafen oksid prisutan u kapsulama fluoksicilina“ 

U videu, koji prikazuje kućni eksperiment, vidi se kako neko presiječe kapsulu antibiotika, izbaci iz nje lijek, a zatim omotač kapsule, čija je jedna polovina crne boje, rastvori u čaši vruće vode. Kad se magnet prevuče duž spoljašnje strane stakla čaše, formira se crna mrlja koja prati magnet. Osoba sa videa kaže: 

„Zamislite da imate 5G elektromagnetni puls kojim biste mogli ovako da manipulišete… Pitam se da li je to moguće? Pa, sa ovim sigurno mogu da manipulišem.“ 

Flukloksacilin je antibiotik koji se koristi za liječenje bakterijskh infekcija i pripada grupi penicilina. Na britanskom sajtu koji služi kao baza podataka o sastavu ljekova koji su licencirani za upotrebu u Ujedinjenom Kraljevstvu, nalazimo i stranicu koja sadrži podatke o sastavu antibiotika flukloksacilin. I zakon Ujedinjenog Kraljevstva o ljekovima koji se koriste u ljudskoj upotrebi nalaže da svako pakovanje sadrži i informacije o sastavu lijeka.  

Ako pogledamo sastav lijeka flukloksacilin, vidjećemo da on ne sadrži grafen oksid, ali sadrži gvožđe oksid (E172), koji ima magnetska svojstva, i koji se nalazi u omotaču kapsule.  

Gvožđe oksid, takođe poznat kao feri oksid, koristi se u prehrambenoj, kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji. Njegova upotreba je strogo regulisana i nema dokaza koji bi ukazivali na to da je opasan.  

Profesorka farmacije Hana Bečelor (Hannah Batchelor) objasnila je za Rojters da se oksid gvožđa u ljekovima koristi kao boja i pomaže da se ljekovi razlikuju po izgledu.  

„Takođe, oksid gvožđa čini omotač kapsule neprozirnim što smanjuje ulazak svjetlosti i tako pomaže stabilnosti lijeka“, pojasnila je ona. 

Aditivi za boje koji je dozvoljeno koristiti u ljekovima u Velikoj Britaniji definisani su britanskim zakonima koji su i nakon izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije, i dalje u skladu sa zakonodavstvom EU o hrani. 

„Propisi za ljekove u Velikoj Britaniji su u skladu sa evropskim i američkim, koji definiu da je za svaki lijek potrebno pokazati dobar bezbjednosni profil, a nivo gvožđe oksida će biti revidiran kako bi se osiguralo da je ispod dnevne granice. Nema razloga da vjerujemo da je ovo nebezbjedno“, rekla je Bečelor. 

Prihvatljivi dnevni unos gvožđe oksida odredio je Zajednički stručni komitet FAO/WHO za aditive u hrani (JECFA). Britanska vlada kaže da se aditivi mogu koristiti samo ako su testirani i bezbjedni za primjenu, što se radi u skladu sa strogim procedurama

Ovu objavu ocjenjujemo kao dezinformaciju i teoriju zavjere. 

Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza. 

In this article