Polako se zagrijava atmosfera pred vanredne parlamentarne izbore u Crnoj Gori. DIK-i su predate liste, a koji će odnos snaga u skupštini biti, ko će sa kim u eventualne koalicije – to bi trebalo da saznamo nakon 11-og juna. S obzirom na to da smo do sada “navikli” da u predizbornim ciklusima dezinformacije postaju njihov sastavni dio, čini se da ni ovaj neće biti izuzetak. 

Na Fejsbuku se pojavila objava koja se pripisuje predsjedniku Pokreta Evropa sad, Milojku Spajiću. U njoj se kaže: 

“Koalicija sa ostacima DF bila bi UBISTVO, a koalicija sa ostacima DPS bila bi SAMOUBISTVO CRNE GORE. SDP-Socijaldemokratska partija, BS-Bošnjačka Stranka, HGI, Albanske partije i Demokrate: sa ES-Evropa sad biće VLADA JEDINSTVA CG sledeće 4 godine” 
M. Spajić 

Objavu prati i opis:  

Nema URA! Tačno je ovo što se priča da će brat Abaz kod kRada u prdekanu. I TRT Milojko ga je precrtao! 

Navodu izjavu Spajića nije prenio nijedan relevantan, ili manje relevantan medij, a Raskrinkavanju je iz Pokreta Evropa sad potvrđeno da Spajić sličnu izjavu nije ni dao.  

Iako može djelovati vjerodostojno, ovakva izjava ima svojih nedosljednosti. Tim prije što se u njoj navodi da će Spajićev Pokret Evropa sad, navodno, koalirati sa Demokratama, ali ne i sa URA-om, aktuelnog premijera u tehničkom mandatu, Dritana Abazovića. Demokrate i URA na predstojećim izborima nastupaju zajedno, u okviru liste pod nazivom “Hrabro se broji”. Njen nosilac je lider Demokrata, Aleksa Bečić, dok je drugi na listi upravo Abazović. 

Kako se izbori približavaju, tako raste i broj dezinformacija koje se izbora tiču, tako da će redakcija Raskrinkavanja vjerovatno imati pune ruke posla. Do sada smo pisali o lažnim istraživanjima i dezinformacijama vezanim za pojedine političke subjekte u Crnoj Gori.  

Ova informacija dobija ocjenu – lažna vijest.  

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article