Antivakseri se zabrojali: U Kanadi nije protestovalo 50.000 kamiondžija

982
antivakseri-korona

Preuveličavanje protesta nije pojava koja je karakteristična samo za negatore pandemije, koju obožavaju i i antivakseri, već se tokom trajanja pandemije ova pojava svakodnevno može uočiti na društvenim mrežama.

 I dok građani širom svijeta koriste svoje pravo na protest, pa i antivakseri koji se protive vakcinaciji za COVID-19, ipak, pojedinci na društvenim mrežama redovno šire dezinformacije o ovim događajima.

Primjer za to je protest u Kanadi, gdje su vozači kamiona protestovali obavezne vakcinacije.

„Ovo je BUĐENJE Građana “Kanadski premijer Justin Trudeau i njega obitelj napustili su svoj dom u Ottawi zbog sigurnosnih razloga. Prosvjednici protiv cijepljenja, među kojima je i 50.000 kamiondžija, prolaze ulicama grada i ispred ureda premijera“, tvrdi se u jednoj od objava.

Tačno je da su kamiondžije protestovale, ali ipak, brojka od 50.000 svakako je više nego preuveličana.

Najpoznatiji kanadski mediji izvještavali su o ovom protestu i nisu pominjali cifru od 50.000.

Štaviše, i policija u Otavi je najavila protest i pripreme za njega, objavljujući da se očekuje dolazak od 1000 do 2000 kamiona i gužve u saobraćaju.

I policija u Kingstonu, gradu blizu Otave, kroz koji je prošla kolona kamiona, objavila je da je u pitanju konvoj od približno 300 kamiona.

Dakle, ni govora da su antivakseri brojali nevjerovatnih 50.000 kamiondžija.

Zbog toga ovu objavu ocjenjujemo kao dezinformaciju.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

In this article