Gomila neistina – kome smeta dobar PCR test?

1387
pcr-test

Iako se PCR test koristi svakodnevno i širom svijeta, i dalje postoje oni koji tvrde da će on biti povučen.

Od početka pandemije ovaj test osporavaju svi teoretičari zavjere. To je slučaj i u tvrdnji koju smo analizirali u ovom tekstu.

“PCR test se povlači u cijelom svijetu Američki centar za kontrolu zaraznih bolesti (CDC ) zatražio je 21. jula 2021. godine da se povuče upotreba PCR testova od 31. decembra 2021. godine. Podsjetimo se da je ovaj test prvi put uveden u februaru 2020. za otkrivanje SARS-CoV-2 virusa i na osnovu ovog testa je proglašena globalna pandemija, srušene su ekonomije, socijalna slika u cijelom svijetu je značajno pogoršana, uvedeno je online obrazovanje, “pozitivni” su nasilno smiještani u karantine, zabranjena su putovanja bez testa, oduzeta su brojna ljudska prava na rad, kretanje, disanje. Životi su uništeni. Bolesni su proglašavani negativnim a zdravi pozitivnim, jer ovi testovi, navodili su “stručnjaci” često daju “lažno pozitivne ili lažno negativne rezultate”. Kako bi opravdali ovolike greške u testovima, izmišljen je pojam “asimptomatični” bolesnici” koji se odnosi na potpuno zdrave ljude bez ikakvih simptoma bolesti, a kojima su testovi “dokazali” da su ipak bolesni i pozitivni. Cijeli svijet dvije godine proživljava najteže trenutke isključivo na osnovu testa za koji je i sam biohemičar Keri Mulis, koji je dobio Nobelovu nagradu za ovaj izum 1993. godine, rekao da test ne dijagnosticira bolest izražavajući zabrinutost da može biti zloupotrijebljen ako se koristi u više ciklusa nego je to dozvoljeno (na koliko ciklusa se testira u BiH?- pitanje za novinare). Mulis je iznenada preminuo u avgustu 2019. godine pred početak pandemije. Portugalski žalbeni sud u Lisabonu je prvi oborio ovaj test prošle godine a u presudi se pored ostalog navodi razlog: “Zbog toga što pouzdanost ovisi o broju ciklusa koji čine test.” “To znači da ako osoba dobije „pozitivan” rezultat PCR testa na pragu ciklusa od 35 ili više , šansa da je osoba dobila “lažno pozitivan” rezultat je 97 ili više posto”, stoji pored ostalog u presudi. U svom obavještenju o povlačenju PCR testa, CDC preporučuje da laboratorije počnu prelaziti na druge načine dijagnosticiranja bolesti. Hrvatska je počela da ukida PCR test od 1.1.2022. godine kao i brojne zemlje svijeta ali BiH nije”, navodi se u objavi.

Da krenemo od tvrdnje da je američki CDC tražio da se PCR test povuče. Kako smo već objašnjavali, CDC je 21. jula promijenio protokol o upotrebi PCR testa, a svakako ga nije povukao. CDC je tada objasnio da povlačenje ove dozvole, odnosno promjena protokola, znači da žele da testiraju i na prisustvo virusa koji izaziva kovid, ali istovremeno i na druge viruse, dok je dosadašnji protokol predviđao samo testiranje na SARS-CoV-2. 

Netačno je da su bolesni proglašavani negativnim a zdravi pozitivnim na COVID-19. Grejem Tipls, medicinsko-naučni direktor u laboratoriji za javno zdravlje u Alberti, u Kanadi, objasnio je da PCR test registruje veoma malu količinu patogena u organizmu i da je zbog toga dobar za testiranje na koronavirus.

Studija sprovedena na Džons Hopkins univerzitetu pokazala je da je zapravo veći broj lažno negativnih testova nego lažno pozitivnih.

Tvrdnja da je izumitelj PCR testa rekao da on ne dijagnostifikuje bolest je raskrinkana bezbroj puta i činjenica je da Keri Malis to nikada nije rekao.

Takođe, netačno je i da je sud u Portugalu “oborio PCR test”, a Raskrinkavanje i drugi fakt-čekeri objasnili su da je ovom odlukom manipulisano kako bi se korisnici društvenih mreža doveli u zabludu.

Ovu objavu, prepunu neistina, ocijenili smo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article