Gomila neistina – kome smeta dobar PCR test?

1090
pcr-test

Iako se PCR test koristi svakodnevno i širom svijeta, i dalje postoje oni koji tvrde da će on biti povučen.

Od početka pandemije ovaj test osporavaju svi teoretičari zavjere. To je slučaj i u tvrdnji koju smo analizirali u ovom tekstu.

Da krenemo od tvrdnje da je američki CDC tražio da se PCR test povuče. Kako smo već objašnjavali, CDC je 21. jula promijenio protokol o upotrebi PCR testa, a svakako ga nije povukao. CDC je tada objasnio da povlačenje ove dozvole, odnosno promjena protokola, znači da žele da testiraju i na prisustvo virusa koji izaziva kovid, ali istovremeno i na druge viruse, dok je dosadašnji protokol predviđao samo testiranje na SARS-CoV-2. 

Netačno je da su bolesni proglašavani negativnim a zdravi pozitivnim na COVID-19. Grejem Tipls, medicinsko-naučni direktor u laboratoriji za javno zdravlje u Alberti, u Kanadi, objasnio je da PCR test registruje veoma malu količinu patogena u organizmu i da je zbog toga dobar za testiranje na koronavirus.

Studija sprovedena na Džons Hopkins univerzitetu pokazala je da je zapravo veći broj lažno negativnih testova nego lažno pozitivnih.

Tvrdnja da je izumitelj PCR testa rekao da on ne dijagnostifikuje bolest je raskrinkana bezbroj puta i činjenica je da Keri Malis to nikada nije rekao.

Takođe, netačno je i da je sud u Portugalu “oborio PCR test”, a Raskrinkavanje i drugi fakt-čekeri objasnili su da je ovom odlukom manipulisano kako bi se korisnici društvenih mreža doveli u zabludu.

Ovu objavu, prepunu neistina, ocijenili smo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article