Kompilacija laži: Kolabiranje sportista nema veze sa vakcinom

1925
zvezde-granda

Povezivanje vakcinacije protiv koronavirusa sa određenim zdravstvenim tegobama prisutno je od pojave prvih vakcina protiv ove bolesti. Teoretičari zavjere ne prestaju da svaki zdravstveni problem “začine” vakcinom, čak i onda kada za to nema nikakvog osnova.

Jedan fejsbuk korisnik pokušao je to da dočara kompilacijom video materijala u kojima poznati svjetski sportisti kolabiraju na terenu, i to, naravno, zbog vakcine protiv kovida.

„Kompilacija malog dijela reakcija sta se desava sa sportistima od kad su primili vakcinu“ navodi korisnik u video objavi.

U prvih par sekundi, vidi se košarkaš Kijonte Džonson, na utakmici Gatorsa protiv Floride, koji tokom utakmice, pada na pod. Utakmica je odigrana 12.12.2020. Iako je njegov pad stvaran, navodno uzrokovan vakcinom, šansa da je ona uzrok ne može postojati.

Razlog je taj što je prva vakcina u SAD data 14.decembra 2020.godine, o čemu su mediji ranije pisali.

AP se takođe bavio slučajem pomenutog košarkaša i spornom objavom. U tekstu „Obmanjujući video snimci koji se koriste za povezivanje smrti sportista sa vakcinom protiv COVID-a „ autori su objasnili da je Džonsonov kolaps bio u decembru 2020, pije nego što su vakcine postale široko dostupne. Zvaničnici univerziteta potvrdili su za AP da on tada nije bio vakcinisan.

Brazilski fudbaler Aleks Apolario takođe je dio sporne kompilacije. On je preminuo u januaru 2021.godine, prije nego što su vakcine za njegovu starosnu dob bile dostupne u Portugalu, gdje je tada živio.

Kako je u svom tekstu objavio Rojters, Apolinario je doživio kardiorespiratorni zastoj i kolabirao je tokom fudbalske utakmice 3. januara 2021, umro je četiri dana kasnije, 7. januara, a imao je 24 godine.

Slučaj sada već bivšeg fudbalera Barselone Serhia Aguera takođe je na pomenutom snimku, kada je kolabirao na utakmici koja je odigrana oktobra 2021.

Nedugo nakon toga, Aguero je završio igračku karijeru, ali niti njegov kolaps niti odluka da prekine sa profesionalnim fudbalskim angažmanom nema veze sa vakcinom protiv kovida. O tome smo pisali u više navrata, a više o tome možete čitati ovdje.

Na nišanu ovog fejsbuk dezinformatora, našli su se i fudbaleri Viktor Lindelof, Pjot Zjelinski, Martin Terije, za koje se takođe tvrdi da imaju zdravstvene probleme nakon vakcinacije.

Da se radi o još jednoj zabludi i pokušaju dezinformisanja, raskrinkali smo u tekstu koji možete pronaći ovdje.  

Dakle, nijedan od sportista sa snimka, nije doživio kolaps zbog vakcinacije protiv kovida. Uglavnom se radilo o srčanim problemima, sa kojima se suočava veliki broj sportista. Imajući u vidu da je ovo još jedan uradak koji je za cilj imao dezinformisanje i manipulisanje, sadržaj objavljen na fejsbuku dobija ocjenu lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article