Antivakseri vole magnete: Lažna tvrdnja da je bočica sa vakcinom namagnetisana

869

Tvrdnja da vakcina izaziva određenu vrstu namagnetisanosti jedna je od najčešće dijeljenih neistina vezanih za vakcinaciju protiv COVID-19.

Na internetu svakodnevno možete vidjeti ljude kako za svoje tijelo „lijepe“ kašike, baterije, novčiće, tvrdeći da se to dešava zbog vakcine.

Sa kašika i novčića dezinformatori su prešli na bočice. Na Fejsbuk stranici Antiglobalisti Crne Gore Antisatanisti podijeljen je video na kojem se vidi kako bočica, nalik onima u kojima se drže vakcine, reaguje na magnet i lijepi se za njega.

Lako je pogoditi da na snimku nije bočica vakcine.

Na snimku se jasno vidi da na bočici piše „Particle works“. Particle works je kompanija, koja nema apsolutno ništa sa proizvodnjom i pakovanjem vakcina.

Na sajtu se navodi da su proizvodi ove kompanije metalne nanočestice, kvantne tačke, hidrogelovi, PLGA zrna…

Ovu objavu razobličili su i fakt-čekeri iz Gruzije koji su detaljno analizirali fotografiju bočice iz videa.

Foto: faktcheck.ge

Tvrdnju da vakcine imaju magnetna svojstva raskrinkali smo u više navrata.

Ovu objavu ocijenili smo kao teoriju zavjere.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.