Austrijska policija prenijela navode porodice, ne zvaničnu informaciju o nestaloj djevojčici 

137

Nestanak dvogodišnje djevojčice Danke Ilić iz prigradskog naselja Banjsko polje kod grada Bora u Srbiji prate brojne dezinformacije, neprovjerene tvrdnje, te teorije zavjere koje šire pojedini analitičari, sagovornici u televizijskim emisijama, kao i korisnici društvenih mreža. 

Čak i pojedini zvanični izvještaji pogrešno su interpretirani, a javnost je obmanuta. 

To je slučaj i sa saopštenjem austrijske policije, koje su pojedini regionalni mediji netačno prenijeli. 

“Danka Ilić je na snimku iz Beča, kaže austrijska policija!”, navodi se u opisu članka Večernjih Novosti koji je podijeljen na njihovoj stranici na društvenoj mreži Threads.

Naslov članka glasi: “Vrlo verovatno da je Danka Ilić na snimku: Hitno se oglasila austrijska policija”. 

Da je austrijska policija saopštila da je na snimku iz Beča djevojčica Danka Ilić objavili su i Danas.rs, B92, RTVBN… 

Riječ je o nepreciznoj informacija koja je dominantno objavljena u naslovnim konstrukcijama navedenih portala. 

To potvrđuje i članak Novosti u kojem se već u prvim redovima teksta kaže da je austrijska policija izdala saopštenje u kome se navodi da su rođaci Danke Ilić rekli da je vrlo vjerovatno da je na snimku nestala srpska djevojčica. 

Dakle, tvrdnja da je na snimku nastalom u Beču vjerovatno djevojčica koja je prethodno nestala u Srbiji, nije zvanično saopštena od austrijske policije, već su oni prenijeli navode koji potiču od članova porodice. 

To potvrđuje i integralno saopštenje austrijske policije koje je objavio RTS.  

“Dana 30. marta 2024. godine, srpski državljanin koji živi u Beču prijavio je srpskim vlastima sljedeće: Čovjek je bio u Prvom bečkom okrugu oko 20.00 časova kada je naišao na malo dijete u pratnji dvije odrasle žene na tramvajskoj stanici Šotenring. Pošto je uočio sličnost između djevojčice i skoro dvogodišnjeg djeteta nestalog u Srbiji, napravio je snimak ove tri osobe. On je snimak stavio na raspolaganje vlastima radi dalje istrage. Srpske vlasti su potom stupile u kontakt sa policijom u Austriji, pri čemu je istragu o sumnji na otmicu djece preuzela bečka kriminalistička policija. Nakon što su rođaci nestale djevojčice pogledali slike, pretpostavili su da je vrlo vjerovatno da je riječ o djevojčici iz Srbije.” 

Dan kasnije, austrijska policija je objavila da se na videu snimljenom u Beču ne nalazi dvogodišnja djevojčica koja je prethodno nestala u Srbiji. 

Zbog svega navedenog, medijske objave dobijaju ocjenu – greška. 

Ocjenu “Greška” dobija medijski izvještaj u kojem uredništvo medija napravi grešku objavom netačne informacije ili prenošenjem neprovjerene vijesti iz drugog izvora, bez očite namjere dezinformisanja javnosti. Ovakav izvještaj može biti veoma štetan u nekim slučajevima, a nakon ponavljanja prenošenja vijesti sa nepouzdanih izvora, možemo govoriti i o namjeri nekog medija da prenošenjem netačnog sadržaja utiče na javnost. 

In this article