Prije dvije godine smo pisali da predsjednik Ukrajine, Volodimir Zelenski, nije “težak” 850 miliona dolara. On jeste imućan, ali njegovo bogatstvo se tada procjenjivalo na oko 25 miliona dolara. U novoj rundi ruske propagande kaže se da je Zelenski i dalje, očigledno, dobrostojeći jer je navodno kupio luksuznu nekretninu sa žestokim pedigreom, u Velikoj Britaniji. 

Regionalni mediji pišu: (arhivirano ovdje
 
BRITANSKI MEDIJI OTRKILI EKSLUZIVNU INFORMACIJU: Zelenski kupio rezidenciju Čarlsa III u Britaniji za 20 miliona funti 

Sadržaj su potom prenijeli neki korisnici društvenih mreža, koji dodaju: (arhivirano ovdje

To su sigurno pare od njegovog dede.  
Mozda je dobio Loto zaradio sigurno nije a mozda mu je ostalo negde zaboravljeno u nekoj fioci što je isprosio za naoruzanje i njegov privatni rat. 

Ko su “britanski mediji” koji imaju ekskluzivu?  

“Britanski mediji” su zapravo sajt pod nazivom The London Crier, kojem se ne može pristupiti. Kako prenose kolege iz Snopes-a, radi se o sajtu sa ruskim potpisom, koji je nastao u martu ove godine. Na njemu su se čak mogle i naći publikacije na ruskom. U pitanju je oprobani mehanizam, a o kojem je u SAD pisao Njujork Tajms. Snopes piše:  

“Sa izuzetkom očiglednog ciljanja na britansku publiku, The London Crier odgovara profilu serije sajtova ciljanih na SAD o kojima je The New York Times pisao 7. marta 2024. Ta mreža sajtova je navodno uključivala „ostatke“ medijske imperije koju je koristila ruska fabrika trolova Agencija za internet istraživanje (ruska IRA), tokom predsjedničkih izbora između Donalda Trampa i Hilari Klinton 2016.” 

Timovi Njujork tajmsa primijetili su širenje sajtova sa nazivima koji podsjećaju na bolje doba američkog novinarstva, poput: D.C. Weekly, New York News Daily, Chicago Chronicle, Miami Chronicle… Iako bi se na prvu moglo reći da se radi o renomiranim medijima, baš kao i u slučaju The London Crier-a, ovi sajtovi su kreirani ove godine, najvjerovatnije po nalogu iz Kremlja.  

Povod za tekst na The London Crier-u bio je video sa Jutjuba, koji je objavljen 31-og marta. Korisnik, registrovan kao Sem Marfi, objavio je priču na engleskom, u kojoj tvrdi isto što i The London Crier i regionalni mediji. Međutim, nikakvog dokaza za bilo koju od tih tvrdnji nema. Naprotiv. I nalog Sema Marfija nastao je početkom februara i do sada je izbacio tri videa i to u istom danu. Svaki na temu britanske kraljevske porodice. 

Zbog svega navedenog, Snopes zaključuje:  

“Veb stranica stara samo nedjelju citirala je opskurni i nedavno kreirani Jutjub kanal čiji je kreator tvrdio da je Zelenski na neki način došao u posjed nekretnina koje su – u vrijeme ovog pisanja – prilično javno u rukama britanske kraljevske porodice. Samo iz tog razloga, tvrdnja je lažna.  

To što se stranica uklapa u karakteristike stranica povezanih sa ruskom IRA-om je, možda, nagovještaj stvari koje dolaze kako se približavaju predsjednički izbori 2024. i strana podrška Ukrajini visi o koncu.” 

Iz istog razloga, kao i zbog istorije lažnih vijesti o navodnom raskalašnom životu Zelenskog i njegove supruge, sporne objave dobijaju ocjenu – lažna vijest. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article